Göteborgs centralstation måndag morgon.
Göteborgs centralstation måndag morgon.

Ilska på stationen i Göteborg

ANNONS
|

Den blå skylten med avgående-information ute vid spåren går knappt att läsa, bokstäverna fladdrar. En lång kö ringlar in till SJ:s kundservice.

Stationsvärden José Ramirez i gul reflexväst löser effektivt upp kön, ber alla väntande att ta en nummerlapp i biljetthallen intill. Folk suckar.

- Först står man en timme i den här kön och så får man börja om, det här är fullständigt värdelöst, säger Uffe Ringblom från Stockholm.

Han skulle åkt hem på söndagskvällen. Försökte ringa SJ, men kom aldrig igenom. Tågen mellan Göteborg och Stockholm rullar, men är försenade.

Uffe Ringblom missar ett möte och är mest förbannad över att inte få någon information. Han tittar ner på sin nummerlapp och säger att han aldrig tänker åka tåg igen:

ANNONS

- Bil är billigare. Bil är bättre.

På bänkarna i vänthallen sitter vänninorna Elisabeth Källåsen och Nina Ståhl med sina döttrar Anna och Ida. De har äntligen löst hemresan till Lammhult. I alla fall en del av den. Det får bli Swebus till Jönköping och där får någon av makarna plocka upp dem med bil.

Helgen i Göteborg var bestämd sedan länge. De har hunnit med Disney on ice och Universeum och skulle åkt Kust-till-kustbanan på söndagskvällen. Måndagen blir en missad jobb- och skoldag. Men det värsta är den extra hotellnatten som de får bekosta själva.

- Med extra luncher så blir resan nästan två tusen kronor dyrare än vi tänkt, säger Elisabeth Källåsen.

Kön är full av unga killar med tungt packade trunkar. De ska "vara på plats absolut senast klockan 18" på utbildningsbataljonen i Karlskrona. Men värnpliktige Filip Williander kommer att komma försent första dagen, just nu går varken tåg eller ersättningsbussar. Flickvännen Angelica Hagbert tänker vänta med honom, de sitter omslingrade i biljetthallen.

Andra ger upp. Madeleine Fridland tänker lösa in in tågbiljett till Kalmar mot kontanter och försöka ordna en hyrbil. Om det finns någon att hyra.

Stationsvärden José Ramirez har varit här sedan 06.00 i morse. Då var resenärerna riktigt ilskna.

ANNONS

- Folk har inget tålamod. Det kan vara snöstorm eller orkan - men tågen ska gå ändå, säger José Ramirez.

ANNONS