Ilska och rädsla hos romer i Göteborg

ANNONS
|

Enligt Dagens Nyheters granskning finns 380 personer med postadress i Göteborg upptagna i Skånepolisens register över romer. Totalt är det 4 029 människor från hela landet.

–Det första jag tänkte var åh nej, inte nu igen. Jag tänkte Tyskland 1939. Hur skall jag förklara det här för mina barn? Jag vet inte vad jag skall säga till dem. Jag är fortfarande för chockad, säger Marika Kaj.

Hon arbetar som guide på Göteborgs stadsmuseums uppmärksammade utställning om romers vardag och historia.

Det är ett projekt för att bygga förståelse och förtroende, mot en bakgrund av århundraden av förföljelse och misstro. Nu känner hon istället bara rädsla gränsande till förtvivlan.

ANNONS

–Mina barn tittade på nyheterna samtidigt som jag gjorde det. De sa, mamma, mamma de pratar om romer. Men hur skall man förklara registrering för en tolvåring?

Bagir Kwieks tankar går också till Nazitysklands brott mot mänskligheten.

–När jag pratade med min pappa för många år sedan om hur det var under andra världskriget berättade han om hur romer registrerades i Polen före kriget, och vad som hände sedan.

–Jag sa till honom, pappa det här är Sverige, det kommer aldrig att hända här. Kommer vi att behöva packa våra väskor och återigen vara beredda att fly undan från trakasserier, krig och förföljelse?

De romer GP talar med återkommer flera gånger till känslan av förlorad tillit. Ett bräckligt förtroende har tagit skada.

–Vi jobbar ju så hårt för att försöka få bort misstänksamheten mellan romer och myndigheterna. Nu bekräftar det här att det verkligen har funnits anledning att vara misstänksam, säger Nuri Selim.

De tycker också att det är omöjligt att förstå vad avsikten kan ha varit.

–Varför skall en tvååring finnas i ett polisregister? Vad kan det finns för anledning alls att registrera oss, frågar sig Marika Kaj.

–Aldrig i livet att jag hade kunnat föreställa mig något sådant. Vem skall man lita på nu? Polisen är ju de som skall skydda människor. Nu vill jag veta hur Sverige går vidare med det här. Det räcker inte att prata och debattera. Jag vill ha en förklaring och att ansvariga ställs till svar och får sitt straff, säger Nuri Selim.

ANNONS

Han väntar sig kraftfulla reaktioner och avståndstagande från både polisen och Göteborgs stad.

–Medan vi samarbetar med dem har de ett register. Då är man inte ärlig mot varandra.

Diana Nyman, som är ledamot i romska rådet i Göteborg, kräver en oberoende kommission.

–Det finns inte utrymme för kompromisser eller utredningar. Sverige måste göra rätt saker nu.

Hon ser ett mönster som går tillbaka till rasbiologiska teorier och kartläggningar.

–Alla tidigare övergrepp som drabbat romer med så förödande följder har gjorts möjliga genom register.

Soraya Post är strateg på rättighetskommitténs kansli i Västra Götalandsregionen och välkänd romsk profil i Göteborg. Hon är skakad över avslöjandet.

–Jag är ledsen, frustrerad, arg och rädd. Känner mig kränkt. Polisen begår ett brott och det känns som om 30- och 40-talens klappjakt på romer i Sverige börjar igen. Har vi inte lärt oss något av historien?

Hon befarar också att extremister kan få vind i seglen.

–Om polisen ostraffat kan syssla med sådant här ger det legitimitet åt alla typer av rasister och högerextremister.

FAKTA/Avslöjandet

Registret heter ”Total” och ligger i en mapp som heter ”Kringresande”. Det innehåller information om totalt 4 029 romer spridda över hela landet.

Registret har upprättats av polisen i Lund och hanteras av polismyndigheten i Skåne.

ANNONS

Det används i polisarbetet och är öppet för ett stort antal anställda.

Över 1 000 personer i registret är barn. De yngsta, två år gamla, lades in när de var några månader gamla.

Många i registret är ostraffade. En del av dem döda.

Enligt polisdatalagen får inte personer registreras enbart på grund av etnisk ursprung.

Källa: Dagens Nyheter

ANNONS