I väntan på Helix premiärtur

ANNONS
|

– Kommer det att kittla i magen? frågar Liam Haag, 11 år, under rundvandringen. Han är en entusiastisk besökare som kommer stå först i kön när Helix har premiär. Liam besöker Liseberg tillsammans med sin mamma Louise Haag, som också ser fram emot att få åka bergochdalbanan.

Anders Edstrand, 26 år, går rundturen tillsammans med sin svåger Anton Johansson, 29 år, som är på besök i Göteborg från Stockholm. Anton är den som är mest intresserad av banan och han var bland dem första att boka sin plats på rundturen. Han är också en av dem som har följt projektet Helix på bloggen.

ANNONS

– Jag har väntat ett tag på detta. Det är roligt att få gå bakom kulisserna när parken inte har öppet. Man blir fem år igen, säger Anton.

Lisa Siljeblad, informatör på Liseberg, berättar att intresset varit stort för projektet Helix, inte minst på den tillhörande bloggen. När monteringen började i höstas anordnade Liseberg en första guidad tur innan parken öppnade före jul. Då kom 50 personer. Inför onsdagens guidade rundtur anmälde 800 personer sitt intresse.

– Efter fem dagar fick vi sätta stopp, då hade 300 personer anmält sig. Vi fick tyvärr säga nej till resten.

Sista stationen på den guidade rundvandringen handlar om åkupplevelsen. Helix börjar med en hisnande nedförsbacke och fortsätter sedan med allt ifrån korkskruvar till så kallade "air times", stunder av viktlöshet. Namnet Helix anspelar på en av formerna som återfinns i bergochdalbanan, där rälsen ser ut ungefär som en dna-spiral.

Den 19 mars görs den första testkörningen, utan passagerare. För allmänheten öppnar Helix den 26 april, så för den som vågar ta sig ett åk återstår drygt två månaders väntan.

ANNONS