Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/10

"I Sverige utvisar vi inte barn till krig"

"Stoppa utvisningarna av ungdomar till Afghanistan." Det var budskapet i tal och på banderoller på Gustav Adolfs torg på lördagen.

Demonstrationer förekommer på flera håll i landet mot att Sverige skrivit under ett avtal med Afghanistan om att utvisa asylsökande afghaner.

I Göteborg kom många för att protestera mot tvångsavvisningarna och visa solidaritet med de utsatta afghanerna.

"I vårt Sverige utvisar vi inte barn till krig", var ett av uppropen på banderoller och plakat i folkhavet framför stadshuset.

Matilda Brinck-Larsen jobbar i kommunen med mottagande för ensamkommande barn. Hon är också ledare för Sandarna C, där ensamkommande flyktingbarn spelar fotboll. 

"Jag har varit så extremt stolt över att vara del av ett land där vi på bästa möjliga sätt ha kunnat ta emot barn. Jag känner många av ungarna här och tagit emot flera tusen ungar genom mina år i Social resursförvaltning", säger hon till GP efter att ha hållit ett tal som väckte känslor och applåder.

"Men jag tror att vi måste ta upp kampen och behöver fälla regeringen för det", fortsätter hon. "Jag har aldrig upplevt att glappet mellan politisk fantasi och verkligheten varit större. Det är en skam att de inte använder sig av oss som är ute i kommunerna för att organisera de eventuella förändringar som de anser att vi behöver göra. Vi hade kunnat vara med och göra det mycket mer humant. Det saknas organisation och samordning. Jag skäms över att politikerna har så lite kompetens.

Matilda Brinck-Larsen fortsätter medan talen fortsätter i bakgrunden:

"Vi kommer inte att ge oss. Vi kommer inte att vara tysta. Vår kamp har precis börjat."

Mest läst