I natt fimpade Sveriges krogar

ANNONS
|

Redan vid halv tio på kvällen var Pusterviks nedervåning full med rökande människor. Rikard Uddenberg står bakom Borrmagazine som ordnade festen och han tycker att det är tråkigt med rökförbudet. Men det var ingen begravningsfest som han bjöd på på tisdagskvällen.

- Vi vill ha en glad fest med glad stämning och klackarna i taket. Vi bjöd in folk och sa "kom hit och rök en sista gång, imorgon får du inte" och folk verkade sugna.

I en soffa satt de rökande musikerna Mattias Hellberg och Daniel Gilbert .

- Det är säkert jättebra för folkhälsan, man är uppfostrad att tro på folkhälsan men det kommer att bli lite tråkigt att gå ut. Nu är det bara att vänta ihärdigt på alkoholförbudet, säger Daniel Gilbert.

ANNONS

Mattias Hellberg tror att det kommer att kännas lite tråkigt att inte kunna röka på spelningar.

- Jag kom precis hem efter fyra dagar i Minneapolis i USA, där är det rökförbud och då man blir lite rastlös på lokal, säger han.

Rikard Uddenberg tycker att rökning är en av de tre mest naturliga sakerna att göra i en bar. De andra är att dricka alkohol och stöta på någon. Han tror att rökförbudet är till för de som går ut sällan.

- För oss som har korgen som vardagsrum blir det tråkigt. Jag röker och jag gillar att vara på krogen. Ja, då blir det lite krångligt. Man kan tycka vad man vill om rökförbudet, men jag tycker att förbud är tråkigt.

Men om förbudet får folk att röka mindre, är det så klart bra, tycker Rikard Uddenberg.

- Det är ju säker inte kul att vara servitris och stå i det där hela dagarna.

Han tycker att förbudet har smugit sig på och han tror att många är oförberedda. Ibland är Rikard Uddenberg DJ och han har prata med sina skivspelande kollegor om hur det kommer att blir nu.

- Alla undrar hur man ska lösa detta. Ska jag stå i ett litet DJ-bås i åtta timmar utan att röka?

ANNONS

Men han är inte speciellt orolig. Istället suckar han lite lätt och konstaterar att åtta timmar är ungefär lika länge som det tar att flyga till New York och det har han ju klarat av.

Han tror inte att det kommer bli några problem med rökförbudet i Göteborg.

- Jag menar har man klarat av det på barerna i New York, så måste det ju gå här också.

ANNONS