På fettisdagen äter mer än hälften av befolkningen i Sverige en semla.
På fettisdagen äter mer än hälften av befolkningen i Sverige en semla.

I dag slukar vi 5 miljoner semlor

ANNONS
|

Linda Samuelsson och Alexander Wasberg sitter på en parkbänk vid Domkyrkan med varsin semla i handen. Vårsolen tittar fram och förbipasserande sneglar avundsjukt på vetebullarna och de generösa gräddklickarna.

Både Alexander och Linda har tjuvstartat semmelsäsongen tidigare i år.

- Vi måste ju testa utbudet så att vi äter den godaste semlan på fettisdagen, säger Linda med ett leende.

Deras semlor är två av fem miljoner. På fettisdagen äter mer än hälften av befolkningen i Sverige en semla, visar en undersökning från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Gunilla Hani äger Ahlströms konditori tillsammans med sin make. De har bakat 2600 semlor hittills.

ANNONS

- Vi vet ungefär hur många som går år varje år, säger hon.

Antalet förbeställningar har minskat, men i stället blir det allt vanligare att folk köper med sig semlor direkt.

- De kan komma och beställa allt ifrån två till 30 semlor att ta med, berättar Gunilla.

Kompisgänget Anita Johansson, Mona Johansson, Eva Andreasson och Lillvor Sannestål har åkt till Göteborg från Alingsås. De är gamla arbetskamrater från Pressbyrån och de träffas minst en gång i månaden för att fika. Den här gången stod Ahlströms konditori på tur.

Lillvor Sannestål är den enda som har köpt sig en semla, de andra hade missat att det var fettisdagen i dag.

– Men jag har redan tjuvstartat, de bakar ju semlorna så tidigt nu för tiden. Och så bakar jag egna hemma också, säger Eva.

– Det gör jag med! Det är bra för då kan man baka dem lite mindre, i en lagom storlek, säger Anita.

ANNONS