Dagens datum, den 4 oktober, är sedan 15 år tillbaka Kanelbullens dag, instiftad av Hembakningsrådet. Bulldagen har vunnit större spridning än den internationella vodkadagen som också firas samma dag.
Hembakningsrådets högkvarter ligger numera i Göteborg där Birgit Nilsson Bergström, i grunden hushållslärare, sköter verksamheten, uppdaterar hemsidan, skriver recept, skickar ut nyhetsbrev och arrangerar utställningar och tävlingar.
Allt på deltid.
- Vi lever på en liten budget och mycket entusiasm, säger Birgit Nilsson Bergström.
Hembakningsrådet bildades 1959 av socker-, margarin-, mjöl- och jästföretag för att stimulera hembakning.
I dag är Dansukker, ett nordiskt sockerbolag med huvudkontor i Köpenhamn, främsta sponsor. Men även andra företag i branschen bidrar för att bekosta Hembakningsrådets olika arrangemang.
Att hembakningsrådet lyckats med lanseringen av Kanelbullens dag framgår av en del av kommentarerna på hemsidan.
Exempelvis:
"... Sju år efter att vi lämnade Sverige (där vi bodde i fem år) firar vi fortfarande Kanelbullens dag. Nästan halva byn, och alla vänner och släkt, vuxna och barn, vet redan hur goda de smakar! ... När vi bodde i Sverige i två månader, fick jag ett recept i vår Hemköp i Billdal. Det var en Gevalia-broschyr, som med hjälp av ritade bilder förklarade hur man bakar Kanelbullar...", skriver Johanna Dubois från Holland.
Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.
Och här hemma arrangerar Hembakningsrådet en tävling i kanelbulledesign.
Förra året fanns ett par göteborgare med bland vinnarna. Bland andra en elev från Sannaskolan.
- Där finns en duktig hushållslärare, Monika Mårtensson, som låter sina elever baka till tävlingen om de vill vara med. Också i år har skolan skickat in bidrag, säger Birgit Nilsson Bergström.
Hur det gick i år avslöjas på Kulturen i Lund där Hembakningsrådet firar Kanelbullens 15-årsdag.
Ett glas vin på kanelbullens dag