Anna Schärlin. Kaféägare.
Anna Schärlin. Kaféägare.

"Hur kunde de växa så snabbt?"

ANNONS
|

Anna Schärlin sålde Le Pain Français till bröderna Samuelsson 2003 och hon läser GP:s granskning med stort intresse.

- De köpte visserligen ett företag som blomstrade men jag har ändå funderat på hur de kunnat växa så snabbt, säger hon.

I dag driver hon två kaféer och bagerier varav det ena, Egg and Milk, ligger mitt emot Le Pain Français på Övre Husargatan. Hon tycker att huvudansvaret för mängden av bidragsanställda ligger på Arbetsförmedlingen.

- Det är jättedåligt att en och samma handläggare har kunnat placera ut så många personer till ett företag. Det är konstigt att det kan gå igenom, att det inte finns någon typ av kontroll, säger hon.

ANNONS

Påverkas konkurrensen?

- Ja, det är klart att det går att expandera när man inte behöver betala en stor del av lönerna, personalen är ju annars den största kostnaden. Det snedvrider konkurrensen för alla som driver sina företag enligt boken, säger hon.

Själv säger hon att hon bara haft ett par anställda med lönebidrag genom åren. En av dem flyttade och den andre tackade enligt Anna Schärlin nej till en fast tjänst och började i stället att praktisera på en annan arbetsplats.

- Grejen är att de ska kunna få ett fast jobb efteråt. Annars är det ingen idé att ta emot en person med lönebidrag tycker jag, säger hon.

Christofer Landström är vd för da Matteo som har fyra kaféer i Göteborg. Även han konstaterar att en anställd med lönebidrag förutsätter ett åtagande för arbetsgivaren. Man har helt enkelt skyldighet att ha en långsiktig plan för dem man anställer anser han.

- Målet är ju att det ska bli en fast tjänst, utan bidrag, säger han och berättar att da Matteo i dag har två personer som har någon typ av bidrag genom Arbetsförmedlingen.

ANNONS