Hur är det med tiggarna egentligen?

ANNONS
|

Webbsidan heter podrom.se. Po drom är romani och betyder på väg.

- Vi får många frågor om situationen för EU-migranter och personer som försörjer sig i gatubilden. Många människor vill hjälpa till eller bara veta mer. Det finns många myter kring EU-migranter och romer, säger Ulrika Falk, verksamhetssamordnare på Göteborgs räddningsmission.

På webbsidan har räddningsmissionen samlat rapporter, fakta och svar på vanliga frågor och reportage som rör fattiga EU-migranter och deras situation i Europa, Sverige och Göteborg.

- Som folkgrupp är romerna den minoritet i Europa som allra tydligast drabbats av utsatthet, diskriminering och marginalisering, säger Ulrika Falk.

ANNONS

- Det finns många rykten som florerar i samhället, ofta uppkomna på grund av att man inte har så mycket kunskap på området. Och vi vill gärna vara en källa till kunskap.

Så hur är det med föreställningen om kriminella nätverk bakom tiggeriet?

På podrom.se ger polisen Jonas Gabrielsson svar:

- Enligt vår uppfattning finns det ingenting som styrker att det är någon form av kriminella nätverk eller att det pågår trafficking, alltså människohandel. Det finns inga belägg för detta. Däremot är det så att många av tiggarna kommer från samma region, samma by. De har sociala och familjära band, säger han.

- Tiggeri är inget brott, det försvann 1964. I grunden är det ingen ordningsstörning om en person sitter passiv mot en husvägg med en mugg, det är inget brott. De bryter inga lagar eller föreskrifter, säger han också.

ANNONS