Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

Hung Fat måste bränna 19 ton mat

Miljöförvaltningen kräver att matgrossisten Hung Fat Trading Asien Livs AB, bränner över 19 ton livsmedel. I våras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning uppgifter om hur företaget systematiskt märkt om gammal mat. – Vi kommer att fortsätta granska det här företaget så länge vi hittar brister, säger Pia Gustafsson på miljöförvaltningen.

Hung Fat är en av Sveriges största grossister av asiatisk mat och levererar livsmedel till företag i hela i Norden. 2015 omsatte företaget omkring 163 miljoner kronor.

Med hjälp av filmklipp som spelats in av tidigare anställda på företaget kunde Uppdrag Granskning i våras avslöja hur företagets påstådda matfusk gick till på lagret på Tagenevägen på Hisingen intill E6.

Anklagelser som företaget dock själva starkt förnekar.

Arbetet med att sila bort insekter från bönor och byta ut etiketter på livsmedel utfördes enligt UG ofta av mongoliska arbetare som sökte asyl eller vistades illegalt i Sverige.

Hung Fat har under flera år varit under lupp av miljöförvaltningen i Göteborgs stad. Under ett 40-tal kontroller av kommunens livsmedelsinspektörer de senaste fem åren har det hittats flera brister och bland annat spår av råttor på företagets lager.

I Uppdrag Granskning berättade även en tidigare anställd hur han hade drabbats av andnöd efter att med hjälp av en thinnerliknande lösning tvättat bort gamla datumetiketter på livsmedel för att kunna märka om dem med nya.

Måste förstöra tonvis med mat

I två nya beslut från miljöförvaltningen tvingas nu Hung Fat att bränna omkring 19 ton och 2 200 liter gammalt livsmedel som förvaras i lagret på Hisingen. En nyhet Göteborg-Direkt var först att rapportera om.

Miljöförvaltningen skriver att man efter kontroller den 8 och 20 juni i år beslutade att beslagta stora partier livsmedel i Hung Fats lager på grund av att bäst-före-datumen hade passerat - samt för att förpackningar var öppnade eller trasiga. 

Miljöförvaltningen motiverar också sina beslut med att man i samband med flera tidigare kontroller har anträffat livsmedel vars bäst-före-datum hade passerat hos Hung Fat. 

I beslutet skriver miljöförvaltningen fortsatt att man tidigare också har fått information från tidigare anställda på Hung Fat om att bolaget systematiskt märker om livsmedel och ändrar bäst-före-datumen. Förvaltningen uppger även att deras livsmedelsinspektörer vid kontroller har känt av en stark doft från ett ämne som skulle kunna komma från ett medel som används för att ta bort datumstämplar med. 

Efter att GP söker kontakt med Hung Fat via företagets växelnummer ringer en administratör på företagets lager tillbaka och uppger att uppgifterna bygger på falska påståenden från tidigare anställda. 

– Det är tjuvar som har snott våra grejer och vi sparkade dem. Vi har inte märkt om förpackningar, säger lageradministratören som också förnekar att insekter ska ha silats bort från bönor.

"Livsmedel kan blir hälsofarliga"

Miljöförvaltningen uppger fortsatt att den gamla maten på lagret ska förstöras då det enligt dem finns en risk för att den annars märks med nya datumstämplar och säljs vidare.

"En sådan hantering skulle kunna leda till att livsmedel blir hälsofarliga och att människor blir sjuka. Miljöförvaltningen ansåg det därför vara befogat att omhänderta dessa livsmedel för att det inte ska finnas någon risk för att livsmedlen kommer ut på marknaden", skriver miljöförvaltningen.

Bambuskott gick ut 2013 

Bland maten som nu måste förstöras finns bland annat 8 500 kilo bambuskott vars bäst-före-datum gick ut 2013 respektive 2014. Miljöförvaltningen har också hittat förpackningar som helt saknar eller har två olika datumstämplar.

Hung Fat menar dock själva att de dubbla bäst-före-datumen handlar om ett missförstånd och att ett av datumen avser varornas förpackningsdatum som är skrivet på ett annat språk. 

Pia Gustafsson är enhetschef för avdelningen för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen i Göteborg. Hon uppger att den gamla maten som har anträffats hos Hung Fat ännu inte är förstörd då besluten är tagna i slutet av juni och början av juli. 

– Enligt besluten har de 22 dagar på sig att förstöra maten från de datumen de delgivits informationen, säger Gustafsson. 

"Människor kan bli sjuka" 

Hon berättar att miljöförvaltningen fortsatt kommer att granska Hung Fat på grund av att man regelbundet hittar brister hos företaget.  

– Så länge vi hittar brister så kommer vi att fortsätta. Det här handlar om gammal mat. Det värsta som kan hända är att människor blir sjuka om den här maten säljs vidare. Det andra är att du som konsument köper mat som inte håller den kvalitet du förväntar dig, det vill säga att den smakar dåligt, säger Pia Gustafsson. 

Marcus Liberås är sedan en vecka tillbaka anställd som kvalitetsansvarig på Hung Fat. Liberås menar att det vare sig är konstigt eller olagligt att företaget har stora mängder livsmedel på sitt lager med bäst-före-datum som har gått ut. 

– Man får till och med sälja varorna om de är tjänliga och man informerar kunderna om det. Vi slänger mycket mat med glesa intervall. Vi hanterar åtskilliga ton med livsmedel. Vissa produkttyper har en hållbarhet på upp till tre år. Då blir de inte dåliga på samma sätt som andra färskvaror och de blir därmed inte lika bråttom att slänga. Det viktiga är att sådana här varor inte kommer ut på marknaden, säger Marcus Liberås. 

Hung Fat: Falska anklagelser 

Liberås förklarar också att Hung Fat redan har förberett sig för att slänga varorna som miljöförvaltningen kräver ska förstöras. 

– Det är varor som ändå skulle ha kasserats. Miljöförvaltningens senaste kontroll behövdes egentligen inte. Vi har precis lagt ner en stor butik och många av de här varorna kommer därifrån. Vi kan inte bara ställa ut det här på gatan. Det tar tid att inventera och se efter vad man kan behålla och vad som är dåligt, säger Marcus Liberås. 

Han förnekar också att Hung Fat systematiskt märker om gamla varor och menar att de bygger på falska anklagelser och en konflikt med tidigare anställda och Hung Fats ägare. 

– Det är en icke-fråga, att märka om varor är inget man jobbar med professionellt. Det finns ingen ekonomisk försvarbarhet i att märka om ett nudelpaket man tjänar 50 öre per paket på, säger Liberås. 

Kan få betala en miljon i vite

Miljöförvaltningen har genom åren granskat Hung Fat vid flera tillfällen. Flera av granskningarna har också lett till till att miljöförvaltningen åtalsanmält verksamheten. 

– Just nu är vite vår starkaste åtgärd från miljöförvaltningens sida. Sedan kan vi också åtalsanmäla en verksamhet, men då ska det hanteras av en åklagare. Tyvärr är det så att det strängaste straffet för brott mot livsmedelslagstiftningen är bötesstraff. Det innebär att sådana här fall inte blir så högt prioriterade hos åklagarna, säger Pia Gustafsson som tillägger att ingen av anmälningar mot Hung Fat har lett till en fällande dom eller ens en rättegång. 

Marcus Liberås medger att det finns saker som behöver styras upp på Hung Fat, men menar att företaget inte agerar olagligt.   

– Jag har inte varit på plats i mer än en vecka. Anledningen att jag är här är att man behöver styra upp vissa saker, men hade företaget inte haft mitt förtroende, eller att jag hade trott att här är bluff och mygel hade jag inte tagit mig an uppdraget. Jag har ett ganska starkt varumärke i branschen efter 17 år som livsmedelsinspektör. Att jag skulle engagera mig i någon olaglig verksamhet när det gäller livsmedelshanteringen finns inte på kartan, säger Marcus Liberås. 

Om Hung Fat inte följer miljöförvaltningens krav riskerar företaget vite på över en miljon kronor. 

Mest läst