Hundratals demonstrerade mot slavhandel i Libyen

Hundratals göteborgare samlades på Olof Palmes plats under lördagen för att demonstrera mot slavhandeln i Libyen. – Jag trodde att detta tillhörde historien, men tydligen behöver vi fortfarande kämpa mot slaveriet år 2017, säger Fiona Rydström, en av initiativtagarna till demonstrationen.

ANNONS
|

Skallrop som "Not a slave, not for sale" och "I am not your slave" ljöd genom den kalla luften på Olof Palmes plats vid lunchtid på lördagen. Utanför folkets hus samlades uppskattningsvis upp emot tusen demonstranter för att protestera mot slavhandeln i Libyen. Flera personer talade på en provisorisk scen – bland annat Fiona Johansson, som är en av initiativtagarna till demonstrationen.

– Vi vill visa solidaritet med de utsatta i Libyen. Som afrikaner inser vi att det lika gärna hade kunnat vara vi som såldes, därför blir det personligt för oss, säger hon.

Frågan om att människor sålts som slavar i Libyen fick internationell uppmärksamhet sedan den amerikanska TV-kanalen CNN för tio dagar sedan publicerade en video. I den syns hur unga, svarta män auktioneras ut och hur försäljaren säger att det är "starka pojkar som kan jordbruksarbeta". En av männen säljs i videon för motsvarande 400 amerikanska dollar, cirka 3300 kronor.

ANNONS

Det var också när Fiona Rydström och de andra initiativtagarna, Lola Ahmed och Deeqo Hussein, såg videon som de bestämde sig för att ordna demonstrationen.

– Direkt när jag såg videon villa jag ha en demonstration. Det var väldigt mycket känslor att se den. Jag blev ledsen, äcklad och bestört. Mest av allt ledsen, säger Fiona Rydström.

Demonstrationen innehöll ingen marsch, utan hölls på en och samma plats. På podiet framfördels både poesi och mer klassiska tal, och publiken uppmanades att gemensant ropa slagord.

– Jag hoppas att regeringen tar avstånd från det som händer i Libyen. Frankrike har redan gjort det, och jag tycker att Sverige ska göra likadant, säger Lola Ahmed.

Bland demonstranterna fanns en blandning av människor. Några lekande barn, en dam med rullator och en grupp med punkare i färgglada frisyrer fanns på platsen. Men Lola Ahmed tycker att det finns en koppling mellan demonstrationen och hennes egen hudfärg.

– Självklart påverkar detta mig mer eftersom att jag är svart. Man säljer inte vita människor på auktion i Libyen.

ANNONS