Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

brand.jpg
Bild: Läsarbild

Hund räddades från rökfylld båt

Räddningstjänsten ryckte ut till en brand på en segelbåt vid Hinsholmskilens båthamn i Göteborg under tisdagen. I den rökfyllda båten upptäckte brandmännen en livlös hund – som räddades i sista sekund.

Under tisdagen larmades räddningstjänsten till Hinsholmskilens båthamn där en segelbåt som låg förtöjd vid en brygga hade börjat ryka kraftigt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt räddningstjänsten ska det ha rört sig om en mindre brand. En varmluftpistol ska ha fattat eld och spridit sig till några intilliggande kläder. Men räddningstjänsten var snabbt på plats med flera enheter och kunde släcka branden.

Ensam hund hittades ombord på båten

Det fanns inga personer ombord på båten, däremot en hund.

– En liten hund fanns ombord, den har ambulansen tagit hand om, sa Hans Lippens, presstalesperson vid polisen region Väst, precis efter händelsen inträffat.

Det var brandmannen Ulf Schreiber och hans kollega som upptäckte hunden när de gick in i den rökfyllda båten för att leta efter eventuella människor som kunde finnas ombord på segelbåten.

– Man förväntar sig att hitta en person, så vi sökte igenom båten så fort vi dämpat ner branden och då hittade vi hunden precis innanför entrén, säger Ulf Schreiber.

Hade inte överlevt länge till

Han berättar att de såg något som rörde sig i röken och kände sedan efter med handen – och möttes av päls.

– Han var illa däran, han hade inte blivit kvar där med livet i behåll länge till. När vi kom ut med den fick han syrgas av ambulansen sen körde de honom till djursjukhuset, säger Ulf Schreiber och fortsätter:

– Hundar betyder mycket för människor så det är klart man gör så gott man kan.

Det är oklart vilken ras hunden var av, men enligt Ulf Schreiber var det någon form av fågelhund. Och det är inte första gången han är med och räddar livet på en hund.

– Det här är faktiskt min andra hund jag räddar. Jag har räddat en hund tidigare som gick igenom isen och låg i vattnet och var alldeles kall. Hundar blir så rädda och kurar ihop sig, det blir mycket känslor för dem, säger han.

Såg när hunden räddades

Per Orshammar blev vtittne till händelsen. Han befann sig vid sin båt i hamnen när han såg att det kom rök från en annan båt. Efter att ha misslyckats med att få upp dörren till båten larmade han räddningstjänsten.

Han såg även när räddningspersonalen räddade hunden från den rökiga båten.

– Jag såg att de gav syrgas till hunden, men den verkade må bra, säger Per Orshammar.

Mest läst