Hulthén sågar Ransgårds tiggarutspel

ANNONS
|

- Du måste kunna stå och vänta på en buss utan att bli antastad av tiggare.

Det sa Göteborgsmoderaternas gruppledare Jonas Ransgård till GP efter att partistämman antagit ett förslag om att möjliggöra förbud mot tiggeri i lokala ordningsföreskrifter. Ett förbud som i Göteborg skulle kunna gälla till exempel Centralen och Nordstan.

Men andra partier i kommunen ger kalla handen.

På twitter reagerade Anneli Hulthén (S) på Ransgårds direkta formulering:

"Ofreda, ge sig på, vara närgången är vad 'antasta' betyder för mig. Den antastande har alltid varit man. Aldrig fattig rom. Vem förbjuder vi?"

- Ordet antasta har snudd på sexuell laddning för mig, säger hon, som om någon nyper en i ändan på spårvagnen.

ANNONS

Anneli Hulthén tycker att M-förslaget är "plakatpolitik".

- Ett tiggeriförbud vore verkningslöst. Det tar inte bort orsaken till varför fattiga romer sitter på gatan. Och hur skulle vi fullfölja ett förbud, vore det polisens sak? De har lite annat att göra just nu, med flyktingar på Stenaterminalen och folk som skjuter på varann.

- Jag kan till viss del förstå om många känner obehag inför tiggeriet. Det är provocerande att 2015 se människor tigga på våra gator. Men de flesta EU-migranter är inte aggressiva. Man blir nog snarare provocerad i sin världsbild.

Ulf Kamne (MP) anser att ett tiggeriförbud vore "helt fel sätt att angripa problemet".

- Människor som tigger gör det inte för att vara till besvär, utan för att de är i ett desperat läge. De behöver få en chans till något annat. Men vi när vi hade en lång diskussion i fullmäktige om att ge barn till tiggande EU-migranter rätt till skola, då var moderaterna emot det också.

Samtidigt är det ju faktiskt många som upplever problem med tiggeri till exempel på Centralen?

- Absolut. Och man får heller inte trakassera någon eller bete sig olagligt, oavsett om man tigger eller inte. Men om det är jobbigt när någon ber om pengar – hur jobbigt är det då inte att be om pengar? Lite mer empati och fantasi skulle man önska sig, säger Ulf Kamne.

ANNONS

Den som tycker att Moderaternas förslag är "glädjande" är SD:s Jörgen Fogelklou. Han har just lämnat in en motion till fullmäktige om att införa tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan – för han menar att det redan går.

- Det är beklagligt att det inte redan är infört. I en rapport från SKL, efter att Sala kommuns tiggeriförbud upphävts, säger man att möjligheten är begränsad men att den troligen finns.

Det stämmer med vad Sveriges kommuner och landsting skriver i sitt yttrande. Det fortsätter:

"Framförallt torde det finnas en möjlighet att förbjuda tiggeri på livligt trafikerade platser, såsom exempelvis vid gallerior där ett stort antal personer passerar eller vid omstigningsplatser för kollektivtrafik".

Men de skriver också:

"Ett krav är dock att förbudet är erforderligt för att upprätthålla den allmänna ordningen."

Men förutom SD är tonen samstämmig. Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar säger:

- Gammelmoderaterna är tillbaka med sina auktoritära drag. Men detta är ett slag i luften, att kriminalisera fattigdom hjälper ingen. Europa behöver mer rättvisa, inte mer diskriminering.

Han håller inte med om Moderaternas syn på tiggeriet som "ordningsstörande".

- Det finns mycket i det offentliga rummet som välbeställda kan störa sig på, allt från studentflak till Röda korset-tiggare. Men att förbjuda allting hjälper inte för någon.

ANNONS

David Lega (KD) har fått ta en diskussion om tiggeri i sitt eget parti.

- Jag var kritisk när min partiledare Ebba Busch Thor lyfte frågan. Jag tycker inte att man ska försvåra för människor att be om hjälp. Det här har inte varit uppe till beslut på vårt riksting så vi har inte ändrat åsikt, vi kommer att fortsätta tillåta människor be om hjälp, säger han.

Centerns Emmyly Bönfors hör till dem som reagerat på Jonas Ransgårds ordval.

- Problemet beskrivs som att man måste kunna stå och vänta på en buss utan att bli antastad av tiggare. Men det är att urvattna begreppet antasta. Det kan inte användas för att beskriva någon som ber om hjälp, säger hon.

- Förbudet skulle också gälla hjälporganisationer som Röda korset vilket understryker hur fel man har tänkt från första början.

Helene Odenjung (FP) säger:

- Det går inte att förbjuda fattigdom eller att förbjuda människor att be om hjälp. För oss liberaler är det viktigt med en politik som syftar till att färre ska behöva leva i sådan fattigdom att de söker sig till rikare länder för att tigga. Ska vi lyckas i detta arbete behövs en politik med både hjärta och hjärna.

ANNONS
ANNONS