Hotfullt på Sahlgrenska

ANNONS
|

Det betyder att uppemot 2 000 anställda vid SU:s mottagningar och kliniker har upplevt sig hotade under 2010.

Hoten har blivit något fler. Under 2009 drabbades tolv procent av SU-personalen av hot, men i fjol ökade andelen till 13 procent.

Cirka tusen av de anställda, sju procent, utsattes i fjol för rent våld. Dessutom har lika många SU-anställda upplevt att de under förra året var utsatta för trakasserier och kränkande behandling av arbetskamrater – ett annat bekymmer som SU:s ledning behöver ta tag i.

Siffrorna avslöjas i den medarbetarundersökning som SU nu presenterat.

En majoritet av de anställda uppger att de trivs med sitt jobb och känner motivation i arbetet. Däremot tycker sig bara fyra av tio kunna påverka sin arbetssituation.

ANNONS

- Vi tar de här resultaten på största allvar. Det är självklart oacceptabelt att så många drabbas av hot och våld. Men det skiljer sig en hel del mellan olika enheter. Akuterna är inte oväntat utsatta liksom psykiatrin. Även trakasserier och kränkningar måste varje enhet ta tag i och det är självupplevda händelser där vi givetvis inte får nonchalera någon anställd, säger SU:s personaldirektör Lars Rydhede.

Även personal vid barnklinik och förlossning drabbas ofta av hot av olika slag.

Facken ser det hela som ytterst bekymmersamt.

- Det är ytterligt viktigt att alla drar åt samma håll och försöker minimera hot och våld mot personalen, säger Marita Tenggren på Vårdförbundet.

ANNONS