Omtalat försök. Under knappt två år testades sex timmars arbetsdags på Svartedalens äldreboende. Till hösten vill de rödgröna göra ytterligare försök med modellen. Maria Rydén (M) vice ordförande i kommunens personalutskott vägrar emellertid skriva på kollektivavtalet. 
Omtalat försök. Under knappt två år testades sex timmars arbetsdags på Svartedalens äldreboende. Till hösten vill de rödgröna göra ytterligare försök med modellen. Maria Rydén (M) vice ordförande i kommunens personalutskott vägrar emellertid skriva på kollektivavtalet. 

Hon vägrar skriva på för kortare arbetsdagar

ANNONS
|

Till hösten är det tänkt att ett nytt socialtjänstkontor ska öppna upp i Lövgärdet. Stadsdelsförvaltningen Angered vill där införa 30-timmars arbetsvecka för personalen. Projektet ska pågå under ett år för att sedan utvärderas. Förhoppningen är att förbättra arbetsmiljön och minska personalomsättningen.

Emellertid får förslaget skarp kritik av oppositionen.

För att ändra anställningsvillkoren måste ett nytt kollektivavtal förhandlas fram och till sist godkännas av kommunens personalutskott. Moderaternas Maria Rydén är utskottets vice ordförande och vägrar skriva på.

– Jag kommer inte att skriva på några fler sådana kollektivavtal. Vi har redan prövat det med projektet på Svartedalens äldreboende utan något lyckat resultat. Nu räcker det med den här typen av oansvariga projekt, säger hon.

ANNONS

"Bara kosmetika"

Hon säger att de slutsatser om sjukskrivningstal som kan dras från Svartedalen inte är tillräckligt imponerande för att göra ett nytt försök – även om det här handlar om ett annat arbetsområde.

– Det är bara kosmetika, säger hon.

LÄS MER:Tvivel om sextimmarsdagen är så bra

Men även om Maria Rydén inte kommer skriva på något kollektivavtal räcker det med en underskrift från utskottets ordförande Tord Karlsson (S) för att förslaget ska bli verklighet. Via smslåter han hälsa sitt besked:

– Jag kommer att skriva under så att projektet går att genomföra.

"Vill bli mer attraktiva"

Redan nu har nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning beviljat projektet två miljoner kronor för initiala kostnader som lokaler och utbildning. Angelica Winter är processledare för socialtjänst Lövgärdet och ser fram emot att dra igång projektet.

– Vi är en ganska utsatt stadsdel med hög personalomsättning. Vi vill bli mer attraktiva som arbetsgivare.

Inför satsningen har de bland annat tittat på effekterna från Svartedalen, men också från Östersunds kommuns försörjningsstöd där ett försök pågått i sex månader.

– Vi lyssnade på medarbetare där för att höra vad det hade gett – och det hade blivit ganska goda effekter. De upplevde mer ork och att de var mer effektiva i sitt arbete.

ANNONS

LÄS MER:Ny strid om sextimmarsdag

Även på ett annat håll i kommunen planeras det för sex timmars arbetsdag. I budgeten för Kretslopp- och vattennämnden har det fattats ett beslut om ett antal försök med sex timmars arbetsdag. Även de är tänkta att dra igång under hösten.

FAKTA: Kortare arbetstid

Arbetstidsförkortning har varit en het politisk fråga i Göteborg de senaste åren.

Under 2015 och 2016 pågick ett försök med sextimmarsdag på Svartedalens äldrecentrum som drevs igenom av den rödgröna majoriteten i kommunstyrelsen.

Försöket fick enorm uppmärksamhet både i Sverige och internationellt och motiverades i första hand med att man ville komma tillrätta med tung arbetsmiljö och höga sjuktal.

I en första presentation under våren rapporterades om piggare personal, bättre hälsa och färre sjukdagar. Men de politiska motståndarna hänvisar till liknande resultat även på andra äldreboenden i Göteborg.

ANNONS