- Jag tänkte att i en stadsdel med 50 000 invånare måste det finnas väldigt många unga som är hbtq, sägerTanya Charif.
- Jag tänkte att i en stadsdel med 50 000 invånare måste det finnas väldigt många unga som är hbtq, sägerTanya Charif.

Hon startade hbtq-mötesplats i Angered

ANNONS
|

Det började med Guts, en fritidsgård för tjejer och transpersoner i Angered. När Tanya Charif började arbeta där 2011 funderade hon på var alla hbtq-ungdomar i stadsdelen höll hus.

– Jag tänkte att i en stadsdel med 50 000 invånare måste det finnas väldigt många unga som är hbtq. Men de är svåra att hitta eftersom många lever dubbelliv.

Tanya bestämde sig för att starta en mötesplats för dem och allteftersom har gruppen växt fram. I dag består den av 15 personer mellan 13 och 25 år och ingår i kommunens ungdomssatsning.

GIA ska vara ett andningshål, en frizon, berättar Tanya Charif. Här ska ungdomarna kunna slappna av, vara sig själva och släppa den skam och skuld de ofta bär på.

ANNONS

– Det är extremt viktigt att ha spegelbilder när man är ung och sårbar. För heterosexuella är det en självklarhet. När en ung tjej och kille pussar varandra är det gulligt, men om två killar pussas ses det som porr.

Tanya säger att många är så vana vid att bli ifrågasätta att de till slut inte tar sig själva på allvar.

– De har fått höra att det är fel och äckligt att vara som de är och om de inte får stöd kommer det att prägla självbilden. Att få bli bekräftad för den man är kan vara livsviktigt för de unga.

GIA är med i ett nationellt nätverk där grupper från hela landet möts och ett av syftena med gruppen är just att vidga deras kontakter med hbtq-världen.

– De ger varandra pepp, kraft och mod. Ibland förstår jag inte hur de orkar det, med all den press de lever under. Men det gör de.

Under West Pride i somras fick GIA ta emot ett hederspris från RFSL. Men det vara bara en av de 15 som var med. De andra kunde inte visa offentligt att de tillhör gruppen.

Kunskap om hbtq-frågor har svårare att nå fram i stadsdelar med hög arbetslöshet, hög ohälsa och med sämre möjligheter att ta del av samhällsinformation. Utsattheten för individen kan förstärkas om familjen kommer från länder där homosexualitet inneburit dödsstraff. Men svårigheter för den som är ung och hbtq finns i alla delar av stan, menar Tanya. Hon tycker att det behövs en motsvarighet till GIA i varje stadsdel.

ANNONS

– Homofobin är bara mer eller mindre tydlig, säger Tanya och berättar om en ung transperson från en medelklassfamilj i Örgryte där föräldrarnas subtila, dämpade ogillande skapat en enorm ångest.

Tanya själv är uppväxt i en muslimsk familj, med en mamma som är utövande muslim. Tanya hann bli 25 år innan hon berättade för sin mamma att hon är gay.

– Det tog några minuter för mamma att hämta sig, säger Tanya. Men sedan var det okej. ”Jag älskar ju min dotter”.

Tanya Charif sitter med i kommunens hbtq-råd och tycker att hbtq-rörelsen överlag har fått mer mandat och en bättre position i kommunen.

– Men det mesta är formellt. Rättigheterna når en viss grupp, men den krympande välfärden gör att de som finns längst ned på stegen inte ens vet vad det är.

Och för ungdomar behövs det fler mötesplatser i Göteborg. En stor hbtq-ungdomsgård skulle kunna göra stor skillnad, menar Tanya Charif.

FAKTA: GIA

Gays in Angered vänder sig till unga homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer från 13 år och uppåt.

Vilka som är med i gruppen hålls hemligt för utomstående.

Gruppen träffas en gång i veckan för att prata, umgås och fika.

Den som har det jobbigt kan få stöd att tala med någon.

ANNONS
ANNONS