Hon räddade sin son från att kvävas

ANNONS
|

Det var en helt vanlig onsdag och Elin Gustafsson satt med sin halvårsgamla son Oscar vid köksbordet.

- Han åt gröt och det var lugnt. Plötsligt sätter han i halsen och blir snart blåvit i ansiktet och röd runt ögonen. Han får ingen luft och jag hinner tänka att nu hänger det på mig, berättar Elin.

Vi träffas på Lillugglans BVC, vid Skeppsbron, tillsammans med barnsjuksköterskan Magnus Sandberg och barnläkaren Pontus Johansson.

Veckan innan Oscar sätter i halsen gick Elin på föräldrakursen som Magnus håller. De gick igenom barnsäkerhet och hur man gör om något hindrar barnen från att få luft.

ANNONS

- Jag tog Oscar och gjorde som vi lärt oss, slog hårt och bestämtmellan skulderbladen fem gånger, vände på honom och tryckte på bröstkorgen. När jag upprepat detta tre gånger ringde jag 112, säger Elin.

Samtidigt som hon ringer kräks Oscar och får äntligen luft.

- Elin gjorde allt rätt. Hon var fantastisk, säger Magnus.

Han visar handgreppen på en docka. På kursen får föräldrarna pröva på dockan och Elin säger att det var det som gjorde att hon kunde göra rätt.

- Det var jättebra att få ha prövat.

Magnus och Pontus säger att det är relativt vanligt att barn sätter i halsen, oftast i samband med mat, men ovanligt att de blir så dramatiskt som för Elin och Oscar. Två ambulanser kom till bostaden på Hisingen men då hade Oscar redan kvicknat till och börjat få tillbaka färgen.

- Det kändes som jättelång tid men gick på några minuter, säger Elin.

Eftersom de hade en tid hos Pontus dagen efter följde de aldrig med ambulansen till akuten.

Pontus tycker att alla föräldrar och all förskolepersonal skulle utbildas i hjärtlungräddning (HLR) för barn.

ANNONS

- Alla BVC har delar av det i föräldrautbildningen men en HLR-utbildning är mer omfattande. Många tänker "det händer inte" och tar sig inte tid. Delvis är det också en kostnadsfråga.

En kurs på tre timmar med certifierade instruktörer som alla räddat liv på riktigtkostar 500 kronor på Lillugglans BVC. Även Röda korset anordnar kurser i HLR. Pontus menar att kunskapen på förskolorna är eftersatt när det gäller hjärtlungräddning.

- Skolan är bättre, de lyder under en annan lagstiftning.

Oscar viftar med en arm och ler ett av sina strålande leenden från Elins knä. Första dygnet efter olyckan var hon rädd men nu börjar det bli som vanligt. Hon har en tid bokad med kurator för att prata om händelsen men känner sig rätt trygg.

- Jag trodde inte att bandet till honom skulle kunna bli starkare, men det blev det, säger Elin Gustafsson och tittar på sonen.

Så här gör du:

Metoden med ryggdunk och brösttryck används på spädbarn upp till ett års ålder. Är det äldre barn eller vuxnaär handgreppen något annorlunda.

Om spädbarnet sätter i halsen och inte får luft vänd det på mage och slå med handloven hårt och bestämtfem gånger mellan skulderbladen. Ha hela tiden huvudet lutat lite neråt i förhållande till kroppen så att det som eventuellt lossnar kommer ut.

ANNONS

Peta inte i halsen, då kan det som sitter sätta sig ännu mer fast.

Om det inte släpper,fortsätt med fem brösttryck, på bröstkorgen mellan bröstvårtorna. Kontrollera. Om fortfarande inget kommer upp, upprepa manövrarnatvå gånger till.

Ring sedan 112 och fortsätt sedanpå samma sätt.

Om inte barnet får luft blir det medvetslöst efter några minuter. Då får man göra hjärtlungräddning med inblåsningar och bröstkompressioneri stället.

ANNONS