Hon får energi av M:s motgångar

ANNONS
|

Det är en tuff period att vara partiledare för Moderaterna just nu. Opinionssiffrorna är lägre än på femton år – samtidigt finns det oklarheter kring hur väl samarbetet inom Alliansen egentligen fungerar.

När GP träffar Anna Kinberg Batra under ett fullspäckat Göteborgsbesök medger hon att partiet genomgår en stor prövning – och att den perioden långt ifrån är över.

– Men det ger mig energi därför att det tvingar en att prioritera. Den ger mig också lust till att vara tydligare och bättre bevisa vad vi står för – något som jag är väldigt stolt över. Jag vill visa att de som tvivlar på oss har fullständigt fel och att det är vi som förtjänar större stöd om Sverige ska få en bättre regering.

ANNONS

När tror du att den energin kommer ge resultat i opinionssiffrorna?

– Det är en bit kvar till valet – och jag tror att det tar tid att vända – men det var också därför jag ville ge det här beskedet i god tid före valdagen – och den är inte förrän i september nästa år.

Omtalat SD-utspel i januari

Beskedet hon pratar om är den omtalade presskonferens i januari då hon berättade att Moderaterna kommer att börja föra samtal med Sverigedemokraterna. Emellertid påpekade hon att det inte kommer vara tal om något eventuellt regeringssamarbete – en uppfattning som hon fortfarande står fast vid.

– Ja, jag tycker både de och Vänsterpartiet är fullständigt uteslutna. Det är inte partier man kan ha i en regering. Det jag sa i januari var att man ska sluta låtsas som att ett av riksdagens partier inte finns och att det kastas omkring som en skämskudde. Man ska sluta med det och låta alla partier ta ställning till de förslag som ligger på riksdagens bord och prata med varandra i riksdagens utskott.

Men även tre månader efteråt får hon fortfarande många frågor om vad beskedet egentligen innebär – något hon är självkritisk till.

– Ett skäl till att vi har en sämre period i opinionen nu är att kommunikationen kring det här inte var tillräckligt bra. Men det är alltid avsändarens ansvar att budskapet ska nå fram. Så då måste vi jobba hårdare.

ANNONS

Men oavsett hur hon hade formulerat sig tror hon att kritiken ändå skulle ha varit lika hård. Och hon är fortfarande övertygad om att beskedet var rätt.

– Jag är beredd att ta några smällar på vägen. Det blir så om man säger något som skapar reaktion och debatt. Men i grund och botten är jag väldigt trygg i våra värderingar om frihet, trygghet och vår jobb- och trygghetspolitik.

Hon påpekar också att det fortfarande är de övriga Allianspartierna som Moderaterna samarbetar med till vardags – även om det funnits meningsskiljaktigheter under den senaste tiden. Vägen framåt är att så snart som möjligt leverera fler gemensamma och konkreta förslag, enligt Kinberg Batra.

– Alliansen är inte så stark som den borde vara mitt i mandatperioden i opposition när vi har en väldigt svag regering och stora problem som behöver lösas. Det är ett misslyckande hittills som inte ska vara det över valdagen.

Vad säger du till de som spår slutet på Alliansen?

– De har inte insyn i vår vardag skulle jag säga. Men det är resultatet som räknas och det är vi som måste visa upp oss. Alliansen som helhet kan inte heller leva på att vi har regerat förut. Det visste alla redan. Det vi måste tala om är varför vi förtjänar nytt förtroende – alla fyra var för sig och vi fyra gemensamt. Det är en ny uppgift som vi ännu inte har löst tillräckligt väl. Det är det som syns i mätningarna.

ANNONS

FAKTA: Moderaternas opinionssiffror

I valet 2014 fick Moderaterna 23,3 procent av rösterna.

I den senaste opinionsmätning från GP/Sifo från april svarade 17,5 procent att de skulle rösta på Moderaterna om det vore val i dag. Det är de lägsta siffrorna sedan september 2003 då man hade 17 procent.

ANNONS