Kursdeltagarna tillsammans med diplomutdelaren, jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Kursdeltagarna tillsammans med diplomutdelaren, jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Bild: Behrooz Alvand

Hjältar och hjältinnor fick diplom av ministern

Tjugofem ungdomar som utbildats om hedersrelaterat våld och förtryck diplomerades på torsdagen av jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Nu hoppas kursarrangörerna att de ska bli hjältar och hjältinnor, och sprida kunskapen vidare.

ANNONS
|

– Tanken med kursen är att det ska starta en attitydspåverkande process hos de unga, och att de ska bli våra förändringsagenter, som vi kallar det. Efter utbildningen ska de sprida kunskapen som de har fått och öka kännedomen kring våld och förtryck i hederns namn, säger Armin Azadkhah, killverksamhetsansvarig på kursanordnaren Elektra på Fryshuset i Göteborg.

Kursen har pågått i 18 månader och de tjugofem ungdomarna från Göteborg och Stockholm har gått igenom 15 kärnämnen med samhällsanknytning, men fokus har legat på hedersförtryck. De har grävt båda i sig själva, och träffat externa föreläsare som delat med sig av sin kunskap.

ANNONS

100 000 unga under hedersförtryck

Armin Azadkhah säger att problematiken med hedersvåld och -förtryck är större än man kan tro, men att ämnet också får mer och mer uppmärksamhet. 2014 lade regeringens samordnare för arbetet mot våld i nära relationer, Carin Götblad, fram en rapport som visade att cirka 100 000 ungdomar lever under förtryckande hederskulturella normer. Men den verkliga siffran kan vara högre än så.

– Det finns ett stort mörkertal, för många är inte medvetna om att de lever under en hederskontext. Om det blir vardag är det sällan du hinner reflektera över det. Därför är vi ute i skolor och föreläser för att öka kunskapen och medvetenheten, säger Armin Azadkhah.

ANNONS