"Hjälp! Är det så här det känns att vara gammal?"

ANNONS
|

Det var under äldreomsorgsdagarna i oktober som äldreboendet Tre Stiftelsers planeringschef Åsa Wejrot fick nys om äldredräkten. Hon hörde då av sig till företaget SCA, som använder äldredräkter i samband med sin produktutveckling, för att höra om det fanns möjlighet att låna en dräkt till äldreboendet. Det fanns det. Sedan två veckor tillbaka har personalen på Tre Stiftelser haft möjlighet att testa på krämpor som bland annat nedsatt rörlighet, syn och hörsel.

– Vi vill att de som jobbar inom äldrevården ska få en bättre förståelse för hur mycket kroppsliga nedsättningar påverkar livsstandarden, säger Hans Bergh på SCA.

Dräkten består av lösa delar som man fäster på armar, ben och nacke tillsammans med ett par glasögon och hörlurar.

ANNONS

Äldreboendets planeringschef Åsa Wejrot har själv testat äldredräkten och tycker det bidragit till en ytterligare förståelse för hur man med enkla medel kan hjälpa till att underlätta för äldre som har besvär med att kroppen slutat fungera på samma sätt som tidigare.

– Det är viktigt att stå nära personen man pratar med och ett extra litet tag i ryggen betyder mycket när man behöver hjälp att resa sig upp. Det är så vi ska jobba på boendet.

Äldreboendet Tre Stiftelser har i dag omkring 360 anställda och tanken är att en stor de av personalen ska få testa äldredräkten.

Hur stor del av personalen har hunnit testa?

– Det kommer inte och har inte funnits tid för alla, men min förhoppning är att omkring 75 procent av personalen ska ha testat dräkten innan vi lämnar tillbaka den, säger planeringschef Åsa Wejrot.

Hur arbetar ni vidare efter det?

– Vi kommer arbeta vidare med workshops där syftet är att personalen ska få en större förståelse för hur det är att leva med åldersrelaterade krämpor. Men det är långt i från alla som har sådana krämpor på vårt boende. Många är väldigt pigga också.

ANNONS