I mars 2003 skrev Berndt Svensson (till vänster) kontrakt med Samis dåvarande vd Hans Lindström (till höger). Båda är nu misstänkta för brott.
I mars 2003 skrev Berndt Svensson (till vänster) kontrakt med Samis dåvarande vd Hans Lindström (till höger). Båda är nu misstänkta för brott.

Higabs vd misstänks för mutbrott

ANNONS
|

- Hyresavtalet är kriminellt, säger Jan Granvik, styrelseordförande i Sami, Svenska artisters och musikers intresseorganisation, som hyr Storan.

Avtalet ingicks av Samis förre vd, Hans Lindström och Higabs vd Berndt Svensson.

Hans Lindström fick sparken hösten 2006 då styrelsen ansåg att han överträtt sina befogenheter. Efter en oberoende revisionsrapport polisanmäldes han. I går anhölls han av chefsåklagare Kent Madstedt på riksenheten mot korruption.

Lindström misstänks för bestickning, grov trolöshet mot huvudman under en längre tid och försök till trolöshet mot huvudman.

Förhördes av polis

På torsdagen förhördes också Berndt Svensson av polis.

Svensson bekräftar att han delgavs misstanke om brott men vill i övrigt inte kommentera saken.

ANNONS

- Av omtanke om andra som kan vara inblandade, säger han.

Kent Madstedt vill varken bekräfta eller dementera uppgiften om att Berndt Svensson delgivits misstanke om brott. Han vill inte heller i övrigt kommentera utredningen.

Stora teatern hyrs av Sami. Kontraktet hölls hemligt för Samis styrelse när det skrevs under.

Det var enligt Jan Granvik den värsta av de affärer som ledde till att Lindström sparkades och polisanmäldes. Men han anklagas också för att ha ingått andra riskfyllda affärer och ha köpt bland annat kameror för egen räkning.

268 miljoner på 40 år

Enligt kontraktet hyr Sami Storan på 40 år till en kostnad av 268 miljoner.

- I ett skede hade Hans Lindström styrelsens godkännande för att hyra Storan under tio år till en kostnad av femton miljoner. Det avtal som ingicks är fullständigt horribelt, säger Jan Granvik.

- Det är klart att man börjar undra över motivet till att Lindström ingår ett kontrakt på fyrtio år och till en orimlig kostnad. Det är vad polisen nu tittar på. Vi har försökt ta upp en diskussion med Higab om det men hittills utan framgång.

Uthyrningen till Sami väckte diskussion redan när det gjordes i början av 2000-talet. Kulturnämnden fick ingenting veta och flera ledamöter hade velat se en bred diskussion om den anrika teaterns framtid. I stället gjordes affären upp i slutna styrelserum. Byggnaden renoverades och utrustades för att möjliggöra liveinspelning från ett par av scenerna. Renoveringskostnaderna bakades in i hyran. 2003 nyinvigdes teatern.

ANNONS

Sami arbetar för att tillvarata musikers och artisters intressen. Organisationen driver också bland annat musikstället Nalen i Stockholm, och har under flera år varit delägare i Stockholms Jazzfestival.

ANNONS