Higab-vd friad från mutmisstankar

ANNONS
|

- En stor och förväntad lättnad, säger Berndt Svensson när GP får tag i honom på fredagskvällen.

Det var i oktober förra året som Storanaffären briserade bland annat i stort uppslagna artiklar i GP. I kölvattnet till det hyresavtal som upprättats mellan hyresvärden Higab och Sami, Svenska artisters och musikers intresseorganisation, om uthyrning av Stora Teatern uppstod en rad frågetecken.

Sami som bytt vd anklagade förre vd:n för oegentligheter i samband med kontraktsskrivandet. I det sammanhanget riktades också misstankar mot det kommunalägda Higabs vd Berndt Svensson. Ekobrottsmyndigheten beslöt att inleda en förundersökning om eventuellt mutbrott och i det här sammanhanget förhördes Svensson av polisen.

ANNONS

Svensson har hela tiden hävdat sin oskuld och fått rejäl backning av ledande politiker och tjänstemän i Göteborg. När beskedet nu kom att förundersökningen är nedlagd och Berndt Svensson helt friad från alla mutmisstankar är det slutet på en lång och stundtals pressad tid.

- Jag har hela tiden känt ett enormt stöd från min styrelse och personal- de har trott på mig, säger Berndt Svensson. Men det har varit tufft för min familj och för mig själv också.

Framförallt när förundersökningen drog ut på tiden och månaderna tickade på.

- Jag ville lägga det här bakom mig, hela affären har varit sjuk på något sätt. Overklig. Jag tänker så här: Jag som lyckats ro i hamn ett sånt kontrakt som det med Storan borde fått en guldstjärna - i stället blev det en brottsutredning.

I nästan två år har åklagaren Kent Madstedt utrett mutmisstankarna. Den delen är nu avklarad och borta ur leken. Däremot pågår en rättslig tvist om om uteblivna hyror för Stora Teatern. Higab har krav på Sami på cirka fem miljoner kronor.

Hyresavtalet mellan förvaltaren Higab och hyresgästen Sami skrevs under 2003. Det innebär en hyrestid på 40 år till en sammanlagd kostnad på 260 miljoner.

ANNONS