Ann-Sofie Hermansson (S): "Man får vara öppen för förslag, det går inte att bjuda upp med en rak höger".
Ann-Sofie Hermansson (S): "Man får vara öppen för förslag, det går inte att bjuda upp med en rak höger". Bild: Hannes Ojensa

Hermansson (S) sågar rödgrönrosa utspelet

Trion V,MP och Fi anklagar Socialdemokraterna för att vara passiva och helt ointresserade av att förhandla. Ann-Sofie Hermansson (S) menar att partierna vill gå vidare med en rödgrönarosa budget, utan att förhandla över blockgränserna.
– Man får vara öppen för förslag, det går inte att bjuda upp med en rak höger.

ANNONS
|

Miljöpartiets, Vänsterpartiets och Feministiskt initiativs respektive gruppledare skriver på GP Debatt att de bjudit in Socialdemokraterna till förhandlingar men att intresset har varit svalt. I samtalen ska Socialdemokraterna ha varit passiva och inte visat något vidare intresse, skriver de tre gruppledarna.

Men Socialdemokraternas gruppledare Ann-Sofie Hermansson håller inte med om beskrivningen.

– Det stämmer helt enkelt inte. Jag har varit med på alla de här samtalen och har vid varje enskilt tillfälle sagt att jag är intresserad av ett alternativ, gärna en rödgrönrosa-lösning, men inte ensamma, säger hon.

LÄS MER:Rödgrönrosa frustration på Socialdemokratisk passivitet

Inte meningsfullt

MP, V och Fi skriver att de rödgrönrosa tillsammans med Liberalerna kan bilda ett majoritetssamarbete.

ANNONS

Men enligt Hermansson är deras plan att gå vidare med en rödgrönrosa budget, utan att förhandla om den över blockgränsen.

Det är dock inget som framgår i debattartikeln.

– Nej, de skriver inte det, men det är vad det handlar om. Man kan inte låsa fast sig på det sättet, utan då måste alla vara med från början. Det är inte meningsfullt att sätta sig i sådana förhandlingar när det behövs en blocköverskridande koalition, säger Ann-Sofie Hermansson.

LÄS MER:Odenjung (L) öppnar för nytt mittenblock

Respektlöst agerande

Hon menar att agerandet varken är förtroendeingivande eller respektfullt.

– Man måste börja med respekt och tillit, inte med en rak höger, säger hon.

Varför har du själv inte tagit initiativ till samtal över blockgränsen?

– Jag skulle nog säga att jag varit ganska aktiv och pratat med väldigt många olika personer om att få till det här styret, men det skriver jag ju så klart inte i media om.

Alternativet med Liberalerna som de övriga rödgrönarosa föreslår, hur ser du på det?

– Absolut. Jag är fortsatt intresserad av breda koalitioner, men då måste man sätta sig ner i samma rum som allianspartierna för att skriva en gemensam budget.

ANNONS