Ann-Sofie Hermansson blir arg och frustrerad över NMR:s närvaro i Göteborg.
Ann-Sofie Hermansson blir arg och frustrerad över NMR:s närvaro i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Hermansson: "NMR är en ren våldssekt"

Ann-Sofie Hermansson säger att det är förfärligt att nazister åter finns på Göteborgs gator.
– Man blir förbannad och frustrerad säger hon. Det är en ren våldssekt.

ANNONS
|

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) är upprörd över NMR:s närvaro mitt i Göteborg.

– De har ingen plats här säger hon. Och jag tror mig veta att de goda krafterna är mycket starkare. Demokrati och alla människors lika värde är allmängods hos göteborgarna.

Är det här något vi får vänja oss vid?

– Vi ska inte vänja oss och vi ska inte bli blasé. Vi ska bli upprörda och alla goda krafter ska hjälpas åt att mota ut dem.

Hon tror inte att NMR kommer att få fäste i Göteborg och menar att det starka motstånd som finns mot dem visade sig vid deras demonstration i samband med Bokmässan i höstas. Då gav göteborgarna en tydlig signal om att vi inte vill ha dem här.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Femton nazister omhändertagna efter bråk

Vad kan göras för att stoppa nazisterna?

– Vi ska inte ge upp. Vi ska inte ge oss. De goda krafterna ska fortsätta verka. Inom kommunen jobbar vi bland annat med avhopparverksamhet och mot våldsextremism. Polisen och civilsamhället gör vad de kan på sitt håll. Men det handlar också om civilkurage.

Hur tror du att göteborgarna upplever det när nazister står med fanor och delar ut flygblad på en lördag mitt i stan?

– Jag tror de känner precis som jag. De blir arga och frustrerade. Jag har också stor respekt för de som känner oro. Alla goda krafter måste gå samman för att motarbeta dem och de är ytterst få egentligen. Men om det kommer att krävas att vi mer mer än vad som görs i dag får vi göra det.

Påverkar det här bilden av Göteborg?

– De vill att det ska göra det. Men den misslyckade demonstrationen i höstas visar klart att det inte gör det. Men man får aldrig slå sig till ro vad gäller kampen för mänskliga rättigheter. Vi ska hålla ögonen öppna och mota bort dem, säger Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS

ANNONS