Ruth Hansen på Granlidens äldreboende steker köttbullar.
Ruth Hansen på Granlidens äldreboende steker köttbullar.

Hemtjänstens matlådor transporteras 50 mil

ANNONS
|

Maten inom äldreomsorgen är och har varit en het fråga under året. I Göteborgs kommun finns runt 1400 pensionärer som får förproducerad färdigmat via hemtjänsten. Det visar GP:s enkät bland kommunens tio stadsdelar.

Ett fåtal får nylagad mat i matlådor hemburen eller av hemtjänsten från lokala storkök som exempelvis Granlidens storkök i Askim.

Majoriteten är dock hänvisade till förproducerade matlådor, antingen från matbutikerna eller från Sodexo vars storkök ligger i Märsta. Sodexo har sedan i år ett ramavtal med Göteborgs kommun om matleveranser inom hemtjänsten. Beställning sker en gång i veckan, liksom leveranserna.

Hemma hos Ingrid Dahlqvist, 97, bosatt i Rannebergen sedan 20 år, kommer maten för veckan därpå på fredagskvällarna. Hennes hälsa sviktar efter en stroke för två år sedan. Grannen Hasse Olausson håller sedan dess ett vakande öga på henne, tillsammans med ytterligare en granne.

ANNONS

Förra julen kontaktade han GP när han upptäckte jultallriken som Ingrid serverades.

- Jag brukar inte brusa upp, men när jag fick se den här eländiga julmaten så blev jag förbannad. Var är julskinkan och var är sillen? Är det detta vi ska ge våra gamla, undrade han.

Just den maten levererades av annan leverantör än Sodexo.

Hur är maten nu då?

- Portionerna ser mycket fräschare ut jämfört med den förre leverantörens, säger Hasse Olausson.

- Jo, maten har nog blivit bättre, säger Ingrid Dahlqvist.

Hon kan till skillnad från ett 80-tal pensionärer i Askim-Frölunda-Högsbo och ett 20-tal pensionärer på Styrsö inte välja nylagad mat. Maten från centralköket på Styrsö lagas, kyls ner och leveras samma dag. Sodexo, arbetar efter samma princip, maten kyls ned omedelbart efter tillagning för att den ska hålla sig. Maten från Granlidens centralkök i Askim serveras däremot varm.

- Att få hem en varm nylagad portion med mat, tycker vi är kvalité. På jul är det extra viktigt, många sitter själva och maten det enda de ser fram emot, säger Eva Bergqvist, köksmästare vid Granlidens äldreboende.

Ruth Hansen, en av kökets äldsta kockar, rör om i grytorna och på stekborden. Vid sidan av dagens middag ska stadsdelnämndens politiker äta julbord på kvällen.

ANNONS

- Här lagar vi det mesta från grunden och det är viktigt att maten ser bra ut men det tar mycket tid att laga god mat, säger hon.

Maten hämtas av hemtjänsten personal i värmeväskor som fungerar på samma sätt som kylväskor men med värmeplattor. Granliden lagar som mest 580 portioner varje dag, middag och kvällsmat till tre äldreboenden och pensionärerna inom hemtjänsten. Köket har inte utrymme för fler portioner.

Marie, som inte vill uppge sitt efternamn, har arbetat inom hemtjänsten i Göteborgs kommun i många år. Hon och hennes kollegor reagerar över att inte alla inom hemtjänsten har samma möjlighet att välja.

- Att vissa kan få nylagad mat och inte andra är inte okey. Varför är det inte samma över hela stan? Jag tycker det är urdåligt och det inte schysst mot de gamla. Jag minns när vi hämtade mat från storkök för i tiden och alla fick en varm och kall låda även hos oss och vilken glädje det gav, säger hon.

Alla pensionärer som får färdigmat inom hemtjänsten betalar ett och samma pris per måltid: 54 kronor. Men den som får julmat från exempelvis Granlidens storkök får mer för pengarna, visar GP:s jämförelse. (se faktaruta nedan)

ANNONS

- Våra kunder var nöjda med julmaten förra året men vi har ändå justerat våra rätter inför julen i år. Väljer man exempelvis nummer 9 och 10 så får man ett bra julbord, säger Susanne Fridlund, platschef vid Sodexos centralkök i Märsta.

FAKTA: Ingrids jultallrik dubelt så dyr som Granlidens

Granlidens centralkök:

Meny från Granlidens Centralkök i Askim på julafton för 59 kronor, exklusive dessrten som kostar fem kronor extra.

Kall låda: Skinka, rostbiff, kalkon, lax med hovmästarsås, senapssill, inlagd sill, ägghalva med majonnäs, räkor och dill,

Varm låda: Janssons frestelse, köttbullar och prinskorv, potatis och rödkål omelett med räkstuvning.

Dessert: Ris a la Malta med körsbärsås

59 kronor

Sodexo:

På Sodexos matsedel för julaftonsveckan hittade vi sex rätter som kan klassas som traditionell julmat. Varje matlåda kostar 54 kronor.

Rätt 1: Griljerad julskinka, senapssås, rödkål, potatis

Rätt 6: Julkorv, skånsk senapssås

Rätt 8: Grönkålssoppa med kalvfrikadeller, mjuk pepparkaka

Rätt 9: Köttbullar, prinskorv, rödkål, potatis (se bild)

Rätt 10: Inlagd sill, senapssill, kalvsylta, griljerad julskinka, rödbetssallad, potatis (se bild)

Rätt 13: Janssons frestelse, morot/ärtor/brytbönor/blomkål

108 kronor

ANNONS