Fredrik Dentén och Dan Forsmark, hemtjänsten, vid platsen där de fick sin senaste p-bot.
Fredrik Dentén och Dan Forsmark, hemtjänsten, vid platsen där de fick sin senaste p-bot.

Hemtjänsten lappas vid akutbesök

ANNONS
|

Fredrik Dentén och Dan Forsmark arbetar kvällar och nätter som undersköterska respektive sjuksköterska inom hemsjukvården och hemtjänsten i Härlanda/Örgryte.

Under årens lopp tvingas de och deras kollegor ibland att parkera tjänstebilen olagligt för att svara på ett brådskande larm. Då och då har de fått böter – men aldrig lika tätt som nu.

–Det sista året har det eskalerat och känns som en häxjakt, säger Fredrik Dentén.

Båda upplever att de punktmarkeras av p-vakterna.

–Det känns som om de hela tiden vet var vi är, som om de sitter och väntar på att få lappa oss, säger Dan Forsmark.

En natt nyligen körde de bakom en p-vakt i dennes bil. När Fredrik Dentén och Dan Forsmark svängde vänster stannade p-vaktsbilen, backade och följde efter.

ANNONS

–Helt koko, säger Dan Forsmark.

Det är svårt att hitta p-platser nattetid. Alla boende är hemma och sover och de p-platser som finns är upptagna.

Vid sidan av de planerade besöken nattetid åker patrullen på akutlarm från gamla och sjuka och utan att alltid veta vad det gäller.

Larmen kan handla om allt ifrån blöjbyten till livshotande tillstånd.

–För två månader sedan fick vi ett larm om hjälp med ett enkelt toalettbesök. När vi kom fram låg kvinnan på toalettgolvet med ett kraftigt jack i huvudet och blodet rann. Det gick inte att tejpa och vi fick ringa ambulansen, säger Fredrik Dentén.

I samband med larmen omfattas nattpatrullen av de lagar och tillstånd som finns för att få parkera där det är förbjudet. Vid uttryckningarna finns ett inplastat kort i fönsterpanelen där det står akutbesök.

Under sina fem år inom hemtjänsten har Fredrik Dentén fått mellan 3 000–4 000 kronor i böter. Senast vid ett akutlarm till ett bostadsområde vid Sankt Sigfrids plan.

Då hade han och Dan Forsmark parkerat olagligt vid ena sidan på en gång- och cykelbana klockan två på natten.

–Vi måste betala böterna själva och det har jag gjort. Om jag tror att det är fara och färde efter ett larm tar jag risken att få en p-bot. Jag skulle inte kunna leva med att jag inte kom fram i tid för att jag har tvingats leta efter en laglig p-plats, säger Fredrik Dentén.

ANNONS

Kerstin Ytterberg, chef för nattpatrullen i Härlanda/Örgryte och tillförordnad verksamhetschef, kommenterar:

–Problemet är att vi har ingenstans att parkera när vi ska ta hand om gamla och sjuka, särskilt nattetid. Alltfler gamla och sjuka ska vårdas i hemmet och fler och fler äldrevårdsplatser försvinner. Bara det senaste året har det skett en stor ökning och då är det orimligt att vår personal ska behöva få böter när de åker på larm.

Marina Johansson (S), kommunalråd med ansvar för äldrevården, har samma uppfattning:

–I kommunstyrelsen måste vi göra en kartläggning av det här problemet i hela staden. Personalen måste ha en rimlig chans att utföra sina uppdrag.

Enligt 11 kap § 5, punkt 5, i trafikförordningen, får fordon inom hemsjukvården under vissa förutsättningar parkeras på exempelvis p-förbud såsom busshållplatser, av- och påstigningsplatser och gågator.

Om polisen i efterhand bedömer att det vid bötestillfället förelåg en nödsituation med fara liv egendom ökar möjligheten för att p-boten avskrivs.

Källa: Trafikkontoret, Göteborgs stad, Trafikpolisen

ANNONS