I fjol var 512 barn utan fast bostad i Göteborg. Nu är siffran uppe i 683 barn som bor med sina 235 familjer i tillfälliga boenden utan stöd.
I fjol var 512 barn utan fast bostad i Göteborg. Nu är siffran uppe i 683 barn som bor med sina 235 familjer i tillfälliga boenden utan stöd.

Hemlösheten ökar bland barnfamiljer

De hemlösa barnen ökar i Göteborg. Samtidigt skenar kostnaderna för tillfälliga boendelösningar som hotell, vandrarhem och jourboenden. – Vi möter många hemlösa barnfamiljer som mår fruktansvärt dåligt, säger Åsa Vilu, biträdande socialchef på Stadsmissionen.

ANNONS
|

I fjol var 512 barn utan fast bostad i Göteborg. Nu är siffran uppe i 683 barn som bor med sina 235 familjer i tillfälliga boenden utan stöd.

– Det handlar till stor del om barnfamiljer som är hemlösa på grund av strukturella orsaker och i övrigt inte behöver något stöd från socialtjänsten, säger Malin Östling, verksamhetschef för social resursförvaltning i Göteborg.

Förra året landade kostnaderna för nödlösningar till hemlösa –det vill säga inkvartering på hotell, vandrarhem och campingar – på 76,5 miljoner kronor. Bara under de tre första kvartalen i år har summan överstigits och ligger nu på 77 miljoner kronor.

ANNONS

Socialtjänsten, Frälsningsarmén, Räddningsmissionen och Stadsmissionen vittnar alla om samma sak, hemlösheten ökar och får allt fler ansikten.

– Vår akuta verksamhet ökar hela tiden och vi ser nya grupper hemlösa, dels nyetablerade och papperslösa, men även barnfamiljer och personer som hamnar i en gråzon, säger Åsa Vilu på Stadsmissionen.

Hon syftar på personer som faller genom maskorna i det sociala skyddsnätet på grund av exempelvis fattigdom eller tillfälliga ekonomiska bekymmer.

– Det finns ett enormt behov av stöttning och vår vägledningsverksamhet har ökat kraftigt. Många förstår inte hur samhället fungerar och det märks tydligt att myndigheterna är pressade. De har helt enkelt inte tid att förklara hur man ansöker om hjälp av olika slag, berättar Åsa Vilu.

Stigande kostnader varje år

Sedan 2013 har socialtjänstens kostnader för socialt boende stigit med nästan 100 miljoner kronor varje år. I fjol betalade stadsdelarna sammanlagt 819 miljoner kronor för olika boendelösningar till hemlösa. Bara mellan januari och augusti i år är motsvarande kostnad uppe i 600 miljoner kronor.

– Staden har det yttersta ansvaret och vi får ofta svaret från socialtjänsten att de har läget under kontroll, men om vintern blir kall riskerar vi att hamna i en situation som kräver mer omfattande akuta lösningar, säger Åsa Vilu.

ANNONS

Allt är inte nattsvart. Just nu pågår en satsning med 500 lägenheter till bostadslösa barnfamiljer genom det kommunala bolaget AB Framtiden. Hittills har 375 barnfamiljer med 829 barn fått en fast bostad.

– Om staden inte hade satsat på lägenheter till barnfamiljer i tillfälliga boenden hade antalet barn i hemlöshet varit avsevärt högre, säger Mikael Chrona, utvecklingsledare vid fastighetskontoret i Göteborg.

"Hoppas få se mer långsiktiga lösningar"

Ansträngningar pågår på fler håll. Förra veckan öppnade Göteborgs räddningsmission ett nytt boende med 20 platser för hemlösa barnfamiljer i Torslanda.

– Tanken är att det ska vara ett kortsiktigt, men tryggt boende för barnfamiljer i en akut situation. I nuläget bor en hel del hemlösa familjer på hotell, vandrarhem och jourboenden och det är inte alltid en trygg miljö för ett barn, säger Annika Ström Öberg, boendechef och hemlöshetsstrateg på Räddningsmissionen i Göteborg.

För två år sedan satte kommunfullmäktige upp målet att halvera hemlösheten innan 2018, men det ser ytterst avlägset ut.

– Jag hoppas vi får se mer långsiktiga lösningar än hotell och vandrarhem för hemlösa barnfamiljer. Utifrån barnens perspektiv är det oerhört viktigt att det finns en trygghet, säger Annika Ström Öberg.

Ovisst när målet om halvering av hemlöshet nås

Kommunalrådet Ulf Kamne (MP), som har ansvar för bostadsförsörjningen i Göteborg, säger att läget är bekymmersamt och att kommunen arbetar strategiskt med frågan.

ANNONS

– Sedan målet om en halvering av hemlösheten togs har till exempel 500 barnfamiljer kunnat få en lägenhet och vi har öppnat ett center för hemlöshet. Men under den här tiden har stora mängder människor kommit till Göteborg, bland annat genom den nya bosättningslagen.

Han vågar inte ge någon ny prognos om när kommunen kan nå målet om en halvering av hemlösheten.

– Bostadsbyggandet ökar och om tio år kan vi närma oss ett läge utan bostadsbrist. Men det viktigaste nu är vi måste ta ytterligare krafttag. Jag har saknat en större beslutsamhet i kommunfullmäktige för de här frågorna, säger Ulf Kamne.

Hemlösheten i siffror

Förra året landade kostnaderna för socialt boende till hemlösa på 819 miljoner kronor. Fram till augusti i år var motsvarande siffra 600 miljoner kronor, en ökning med 90 miljoner jämfört med samma period i fjol.

Sedan 2013 har kostnaderna för socialt boende stigit med närmare en miljon kronor årligen.

Övernattningar på hotell, vandrarhem och campingplatser för hemlösa kostade 76,5 miljoner kronor förra året. För årets tre första kvartal är motsvarande summa redan uppe i 77 miljoner kronor.

I fjol levde 5 619 personer som hemlösa i Göteborg, nästan 1 000 av dem befann sig i akut hemlöshet. Om ett par veckor släpper Socialstyrelsen en ny rapport över hemlöshet i Göteborg och resten av landet.

ANNONS