Helgen för att minnas de döda

Kyrkogårdar fylls denna helg av små fladdrande ljus i mörkret. Under Allhelgonahelgen samlas många för att minnas och hedra de döda.

ANNONS
|

Allhelgona är en helg för att tänka på döden. Just de orden pryder också porten in till Stampens kyrkogård. Det är mörkt. Små ljus glimmar överallt kring gravstenar och trädstammar. Människor rör sig långsamt i mörkret. Någon är här för att de har förlorat en vän för några månader sedan, letar längs med raderna av gravstenar och hukar en stund vid graven.

Vid en vattenkran står Stefan Dahlin och fyller ett litet kärl med vatten till en blomma. Han är här för att hans pappa ligger här.

– Han var 91 år och ramlade och bröt lårbenshalsen. Han hade hjärtproblem sedan tidigare och hans hjärta klarade inte av det. Då tog det slut.

ANNONS

"En otroligt fin kyrkogård"

Stefan Dahlin har kommit med en blomma och ett litet ljus.

– Egentligen tycker jag inte att den här dagen är speciell, förutom stämningen. Om det är någon dag man bör komma hit och sätta ljus så är det väl idag. Men jag bor i närheten och är här såpass ofta att den här dagen inte betyder mer än andra dagar. Jag är glad att han fick plats här. Det är en otroligt fin kyrkogård, säger han.

Lite längre bort träder en familj ut ur mörkret och in i gatlyktornas sken. Lina Johansson kommer först, tillsammans med barnen Molly och Oliver. Efter kommer Markus Johansson med dottern Maja på axlarna.

– Min morfar ligger i minneslunden. Den här dagen började betyda mer när morfar hamnade här. Känslorna kommer på en gång när man är här, Vi tänder ljus och lämnar en liten blomma, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS