Hela havet stormar i lärarkåren

ANNONS
|

Brunnsboskolans högstadium förlorar fem lärartjänster. Det är ett resultat av att skolan nästa läsår tappar elever motsvarande drygt en klass.

- När elevantalet sjunker måste vi anpassa oss. Det är så systemet fungerar. Annars uppstår underskott, säger Lars Ljungberg som är rektor för skolans högstadium.

Han genomför en tuff besparing som rört upp känslor. Det är inte på grund av nya sparkrav uppifrån. Men det slår extra hårt i år, för att motsvarande justering inte gjordes förra läsåret då elevantalet sjönk från 300 till 270.

Lars Ljungberg använder strikt riktvärdet 8,5 lärartjänster per hundra elever och hamnar därför på 21 tjänster på skolans beräknade 240-250 elever nästa läsår.

ANNONS

- Färre elever blir färre tjänster. Så måste det vara. Det som blir fel ibland är när antalet tjänster inte anpassas när elevantalet går ned. Då hamnar vi i en ekonomisk knipa och drar på oss underskott varje månad. Vi har ingen annan budget än elevpengen.

Men på Brunnsboskolan har både elever och lärare vant sig vid en högre personaltäthet. Därför har lärare och facket reagerat.

- Vårt mål är ju fler vuxna i skolan. Det är inte för mycket lärare på något sätt, men vi har inte ekonomi för fler lärare än vi har elever till, vidhåller dock Lars Ljungberg.

På Jättestensskolan, som också ligger på Hisingen, försvinner också lärartjänster. Där blir det också andra former av nedskärningar. Skolan ligger 1,7 miljoner back i prognos mot budget och rektor Jonas Forsberg har tagit fram en åtgärdsplan.

Det blir fler elever i klasserna, minskade stödresurser, mindre pengar till personalens kompetensutveckling och mindre till inköp av läromedel.

- Vi ökar elevantalet och fyller upp i alla klasser till 25 elever. Det är klart att det är en extra arbetsbörda för lärarna och mer undervisning för de lärare som är kvar, säger rektor Jonas Forsberg.

På låg- och mellanstadieskolan Björkåsskolan i Västra Frölunda kämpar rektor Cecilia Janred också med att få ihop ekonomin. Hon får ta emot en hel del synpunkter från föräldrarna på skolan.

ANNONS

- Vi har besparingar i vår stadsdel som påverkar Björkåsskolan. Det blir neddragningar i antal pedagoger. Vi sitter just nu och försöker få ihop organisationen på bästa sätt.

Hon tänker inte lösa det med större klasser. De är redan stora.

- Men tidigare har vi haft möjlighet att dela dem under veckan med en pedagog till. Det kommer vi inte att kunna göra lika ofta nu.

Däremot planerar Cecilia Janred inte att plocka bort särskilt stöd.

- Nej, det tycker vi är viktigt.

Samtidigt uppstår behov av fler grundskolelärare på andra håll i den kommunala delen av Göteborgs grundskolor. Det framgår av en rundringning som GP har gjort.

- Vi ökar vårt elevantal med 75 elever. Då ökar vi i antal lärare i motsvarande grad, säger Ragnar Franklin, biträdande rektor på Svartedalsskolan.

På Torslandaskolans högstadium sitter rektor Peter Fröbom i motsvarande situation. Han bereder sig på att ta emot ett 70-tal fler elever nästa läsår.

- Vi sitter och räknar på det nu. Ett par nya lärare kommer att behövas, säger han.

ANNONS