Hedersvåld: "Hela stadens ansvar"

Göteborgs politiker vill ta krafttag mot hedersvåldet, men ännu finns ingen handlingsplan för hur man ska agera. – Det här är vår tids viktigaste jämställdhetsfråga, säger Helene Odenjung (L).

ANNONS
|

I Göteborg pågår just nu en kartläggning av hur hedersförtrycket ser ut i kommunen. Utredningen görs på initiativ av Liberalerna, i samarbete med Malmö och Stockholm. Resultatet väntas till sommaren, säger Katarina Idegård, som är Göteborgs första samordnare för hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi behöver jobba mer aktivt med de här frågorna. I Malmö finns ett resursteam som kan möta upp unga där de befinner sig. Just nu undersöker vi om vi kan hitta en liknande modell som passar, säger hon.

Malmömodell kan bli aktuell

I nuläget är det vanligt att hedersproblematik upptäcks av elevhälsan. Den som lever med ett hedersförtryck kan även vända sig till stödcentrum för brottsutsatta, eller kriscentrum för män, respektive för kvinnor.

ANNONS

– Vi ser över om vi behöver komplettera med ytterligare verksamhet, säger Katarina Idegård.

Enligt Helene Odenjung (L) har skolan ett stort ansvar för att arbeta med frågorna.

– Det behövs kunskap och rutiner för hur man hanterar detta. I många fall kanske man ringer hem, men när det gäller heder kan det vara de anhöriga som utövar förtrycket, säger hon.

Tusentals pojkar och flickor kontrolleras

Även civilsamhället är viktigt, menar Helene Odenjung, som är positiv till att utöka det finansiella stödet till ideella organisationer som arbetar med att sprida kunskap för att förebygga hedersvåld.

– Det finns tusentals pojkar och flickor vars familjer kontrollerar varje steg de tar. Om vi inte går in och agerar finns risken att det blir värre, säger hon.

Helene Odenjung riktar kritik mot de rödgröna, som hon menar inte tar problematiken på allvar. Marina Johansson (S) säger att hon är trött på debatten.

– Jag tycker att diskussionen är riktigt tråkig. Vi är eniga i den här frågan, vi vill inte ha hedersvåld, säger hon.

Handlingsplan på gång

Stadsledningskontoret och social resursförvaltning jobbar just nu med att ta fram en handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck. Marina Johansson vill se att åklagare, polis, socialtjänst, skola och de ideella organisationer som jobbar med hedersfrågor ska kunna samarbeta på ett mer effektivt sätt. Hon säger att samverkan är viktig och lyfter fram socialjourens samarbete med Landvetter för att förhindra att flickor tvingas in i äktenskap utomlands som ett gott exempel.

ANNONS

– Hela staden har ett ansvar att se och uppmärksamma den här frågan. Vi måste veta hur varningssignalerna ser ut och hur vi ska ställa rätt frågor.

SVT rapporterade i början av veckan att anmälningarna om hedersförtryck ökar, efter att ha tagit del av en sammanställning från Sveriges länsstyrelser. Kommuner i 12 av 21 län uppger att antalet ärenden som rör hedersfrågor blir fler, eller att de behöver mer resurser för att arbeta med frågorna.

ANNONS