"Har man kort kjol får man räkna med blickar och kommentarer"

Skolan är den plats där flest unga utsätts för sexuella trakasserier; allt från fysiska ofredanden till att någon säger nedsättande ord eller sprider rykten. Det är något som flera Göteborgsungdomar känner igen.

ANNONS
|

Elin Jigsten, Isabell Bäckström och Sabina Kozovska, 17, tycker att de har varit relativt förskonade från sexuella trakasserier under sin skolgång. Men de känner tjejer som varit med om grejer, och blickar och kommentarer som inte riktigt känns okej är vardagsmat.

– Man märker ju att folk kollar och så. Det finns killar som sitter i klassrummet och kommenterar alla tjejers utseende på Tinder, säger Sabina Kozovska.

– De visar varandra nakenbilder på tjejer och lägger taskiga kommentarer, tillägger Isabell Bäckström.

Enligt tjejerna är det bara några få killar på skolan som beter sig illa, och när det sker känns det mest som att de gör det för att försöka vara roliga. De värsta sexuella trakasserierna sker på andra ställen, som ute på stan och på nätet.

ANNONS

– Jag spelar mycket och då kan man få en del kommentarer. Bara för att man är tjej är man "det och det och det", säger Sabina Kozovska.

Vanligt med ryktesspridning och nedsättande ord

Claudia Glavak, 15 och Amanda Anttila, 16, har aldrig varit med om något jobbigt själva, men de upplever att killar genom kommentarer och glåpord begränsar tjejer när det kommer exempelvis till klädval.

– Man tänker kanske på det när man väljer vad man ska ha på sig. Har man en urringad tröja eller kort kjol får man räkna med blickar och kommentarer, säger Claudia Glavak.

– Kommer man till skolan med kläder som sticker ut kan man få frågor om varför man har på sig det, att man bara söker uppmärksamhet, säger Amanda Anttila.

De menar att det är vanligt att det sprids rykten om tjejer på skolan och att man riskerar att bli ihågkommen som en slampa eller hora om man klär sig på ett visst sätt. Däremot tror de inte att det förekommer så mycket rena fysiska ofredanden på skolan.

– Om man som tjej visar "för mycket" rumpa eller bröst blir det snack om det. Men det känns inte som att folk vågar tafsa och så på skolan, säger Claudia Glavak.

ANNONS

Hon upplever att den skola hon går på är bra, att det pratas mycket om vad som är okej och inte och att alla ska kunna få ha på sig vad man vill utan att bli kränkt.

– Alla är inte så självsäkra i den här åldern och då kanske man inte vågar bryta en norm. Jag tycker inte att trakasserier överhuvudtaget borde få förekomma. Man borde prata om det på alla skolor, konstaterar hon.

"Killarna gick runt i stora gäng och sa taskiga saker"

Antonia Lindner och Emilia Lundqvist är 15 år och börjar sista året i grundskolan i dagarna. De går i en bra skola, säger de, där eleverna oftast är snälla mot varandra och respekterar varandra.

– Om nån säger nåt så är det ofta mer på skoj. Killar kan kalla varandra bög och sånt och sen säger de "skojade bara", säger Antonia Lindner.

– Man vet ju att man får blickar och att folk pratar, men vår skola är bra. I min gamla skola var det mycket mer sånt. Killarna gick runt i stora gäng och sa taskiga saker och trakasserade folk, säger Emilia Lundqvist.

Kalle Ambjörnsson, 16, går i samma skola som Antonia och Emilia. Att killar lägger kommentarer och snackar är saker han vet händer, men inte särskilt ofta.

ANNONS

– Jag har väl polare som gör det ibland. Man hör när folk går förbi i korridoren och så.

Behöver du prata?

Stödchattar:

  1. tjejjourenvast.se
  2. tjejzonen.se
  3. 1000mojligheter.se
  4. foreningenstorasyster.se
  5. killfragor.se
  6. bris.se eller telefonnummer 116 111
ANNONS