Han får 13 miljoner till ny forskning

ANNONS
|

De cirka 13 miljonerna får han från Europeiska forskningsrådet.

Alexandre Antonelli är vetenskaplig intendent vid Botaniska och forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Vad ska du studera för de nya pengarna?

– Jag kommer under fem år studera hur den biologiska mångfalden har utvecklats och försöka svara på vad som händer när klimatet förändras. Mera värme, ökad nederbörd och mera koldioxid kan leda till att många arter försvinner och andra tar över. Även i Göteborg får vi andra växtsjukdomar på grund av regnigare somrar.

Varför har du valt Latinamerika?

– Det är där man hittar de allra flesta arter på jorden. Där växer många nyttoväxtersom potatis, majs, tomat, ananas, kakao, vanilj och gummi. De arter vi har i dag var ursprungligen vilda i tropiska Amerika. Vi har många av dessa växter på Botaniska och vi kommer att samla in fler under expeditioner. Vi ser fram emot att kunna visa upp dem för allmänheten i nya, klimatvänliga växthus.

ANNONS

Vilka specialister jobbar du ihop med?

– Jag jobbar mycket med specialister i Sverige och utomlands. Många är datavetare, ekologer, fossilexperter, geologer och zoologer eftersom det också handlar om djur. Vi kommer att undersöka tusentals arter av växter, svampar och djur, för att få en så fullständig bild som möjligt. Vi vill lära från backspegeln om hur det blir i framtiden.

ANNONS