Han är laddad till tänderna

Från Skellefteå via Düsseldorf hamnade tandtekniker Stefan Jordan på Sveagatan i Linnéstaden. Där gör labbchefen både tandproteser och helt andra konstverk.

ANNONS
|

Pappa var tandläkare, det om något visste Stefan Jordan att han inte ville utbilda sig till. Men äpplet föll ändå inte så långt från trädet till slut och efter drygt tre års studier i Tyskland var han utbildad tandtekniker. Det har varit hans yrke i 30 år nu. Han tillverkar tandproteser, bryggor, kronor, bettskenor med mera. Materialen är mestadels vax, plast och porslin.

Vi sitter och pratar i en soffgrupp i ena ändan av kontoret, Oral Dent Tandteknik har funnits på Sveagatan i fem år, det är en del av kedjan Oral Care. Från början var det två personer anställda, i dag har det växt och totalt är nu sex personer heltidsanställda här.

ANNONS

– Det som är unikt för den här verksamheten och som jag verkligen gillar är att vi har mobiltandvård. Det innebär att vi åker ut till de som har förhinder att själva ta sig, exempelvis människor på äldreboenden, berättar Stefan.

Som nioåring flyttade han med sina föräldrar till Tyskland och det blev ett ganska dramatiskt uppbrott från vardagen i Skellefteå.

– Jag pratade inte ett ord tyska och fick anstränga mig ganska mycket för att hänga med i skolan. Jag fick lära mig tyska på egen hand, men jag hade tur som var svensk trots allt måste jag säga, ABBA var stora då och även Volvo var populärt i Tyskland. Mina klasskamrater var ganska nyfikna på mig och på Sverige som land, så det gick ändå ganska bra och så sett fick jag en lätt väg in i mitt nya hemland.

Men när han för fem år sedan fick se att det fanns en ledig tjänst som labbchef på Oral Care i Göteborg tvekade han inte en sekund att söka. Han saknade Sverige, naturen, dofterna, maten och när han fick jobbet valde han att flytta hem igen efter många år utomlands. I dag bor han på en gård i närheten av Ullared tillsammans med sin fru, Sylvia, som han varit gift med i 27 år. Paret har också sju hästar, getter, hundar, katter och höns. Och en vuxen son som bor i Tyskland. Stefan älskar kontrasten mellan staden och landsbygden, där gården ligger.

ANNONS

Ovanför soffan på kontoret hänger en stor tavla. Den föreställer en mun, läpparna är gjorda av gipsgommar och tänderna av plasttänder. Ett verk som Stefan är ganska stolt över.

– Jag får idéer ibland och då händer det att jag stannar kvar på jobbet och färdigställer konstverken under natten. Jag tycker om att jobba kreativt, jag gör smycken också, bland annat gjorde jag våra vigselringar, men det kan också vara örhängen och annat.

Tre män och tre kvinnor med olika nationaliteter jobbar på kontoret, Feras från Syrien, som försöker lära Stefan arabiska, liksom Heba, som kommer från Irak. Helena från Iran lär honom lite persiska, August och Rebecca är från Sverige, så de bidrar med annat än språkkunskap.

– Mina arbetskamrater lagar fantastiskt god mat också och här blir man bjuden på många spännande grytor och andra goda rätter. Jag trivs jättegott här på kontoret och jag tycker verkligen om Linné. Du har nära till det mesta och det är en fin stadsdel.

Stefan tycker om att cykla, han trampar ofta iväg till olika kunder runtom i staden och även när han är hemma tar han en tur då och då. Han är också språk och kulturintresserad. Men hur sköter tandteknikern egentligen sina egna tänder?

ANNONS

– Haha, bra, men jag hade faktiskt kunnat göra det ännu lite bättre om jag ska vara ärlig.

Del 1 av 3

ANNONS