Hamid, 52, blev inlåst i sin egen bil

När dörrarna på Hamid Rahimis bil slutade fungera blev han instängd i hög värme i 30 minuter. Han fruktade för sitt liv, men fick till slut hjälp av en förbipasserande kvinna med att slå sönder framrutan. – Världens säkraste bil höll på att döda mig, säger han.

ANNONS
|

Det var en varm eftermiddag hemma i Örgryte i förra veckan som Hamid Rahimi, 52, satte sig i sin Volvo S80 av årsmodell 1999. Han använder den som extrabil, och just den här dagen var hans ordinarie bil inlämnad på service. Han stängde dörren om sig och satte nyckeln i låset. Men bilen vägrade starta. Han hade inte använt den på en månad och batteriet var urladdat.

Han tog tag i dörren för att gå ut igen, men där tog det stopp. Han drog och ryckte i både handtaget och låset men ingenting hände. Han provade de andra dörrarna, men de var också låsta, och fönstren gick inte att hissa ner. Hamid Rahimi kände hur svetten började rinna.

ANNONS

–Det var väldigt varmt där inne. Det kändes som 50 grader.

Efter en kvart började han få panik. Han insåg att han inte skulle få upp dörrarna och började slå mot framrutan för att få den att spricka. Han lyckades orsaka en del skador på glaset, men inte tillräckligt. Han började på svårt att andas.

– Jag brukar kunna klara mig själv. Jag är från Iran från början och var med i kriget. "Ska jag verkligen dö på det här viset", tänkte jag.

Efter nästan 30 minuter kom räddningen. En granne råkade gå förbi på gatan och såg att Hamid var instängd i bilen. Hon tog upp en sten och började slå den mot rutan.

– Vi håller på att bygga om i trädgården, och det låg några stenar framme. Det var tur, säger Hamid Rahimi.

Grannen lyckades göra ett tillräckligt stort hål i rutan för att Hamid skulle kunna få ut nyckeln, och tack vare det kunde hon öppna förardörren. Hamid kunde äntligen pusta ut.

Efteråt har han funderat mycket på hur det kunde hända.

– Volvo ska ju vara världens säkraste bil, men världens säkraste bil höll på att döda mig, säger han.

ANNONS

Ingen bilmekaniker som GP har pratat med känner till problemet sedan tidigare, och Volvo själva kan inte heller bekräfta att problemet är känt.

– Det här är ingenting som jag känner igen sedan tidigare. Jag kan bara beklaga händelsen. Det måste ha vart en fruktansvärd upplevelse, säger Annika Bjerstaf, PR Manager på Volvo Cars.

Men Hamids fall är inte helt unikt. Förra året skrev Aftonbladet om en 65-årig kvinna som blev instängd i sin Volvo V40 och satt fast i flera timmar, och på diskussionsforumet jagrullar.se ger Volvo-ägare varandra tips på att inhandla en nödhammare för att undvika att hamna i liknande situationer.

– Det ska inte vara så här, inte ens om det är en säkerhetsanordning. Tjuvar förtjänar inte heller att dö, säger Hamid Rahimi.

ANNONS