Hallå... Lars Körkkö

ANNONS
|

Från att ha varit totalt förlamad från axlarna och nedåt kunda han börja köra bil igen, äta med vanliga bestick, skriva, borsta tänderna, tvätta sig, manövrera rullstolen, leka med hunden – kort sagt återfå funktioner han förlorat vid en mc-olycka. GP skrev om den ovanliga operationen i ett stort reportage 2004.

Hur mår du i dag?

- Jag mår jättefint, vardagen rullar på och jag arbetar deltid på min gamla arbetsplats, Fridafors Bilservice.

Sedan vi träffades har Lars gift sig med sin Maria och flyttat in i eget hus i Jämshög. Den strävhåriga foxterriern Valle är med ålderns rätt litet tröttare men håller fortfarande husse igång.

ANNONS

- Ja, det gör han, men det är inte riktigt samma fart längre, konstaterar Lars.

Den typ av ryggmärgsskada Lars råkade ut för på sin mc drabbar årligen 100 - 120 personer i Sverige. De flesta unga. Ungefär hälften skadar halsryggmärgen. Det innebär att armar och händer är helt eller delvis förlamade.

Nu finns två metoder som kan återge funktion, styrka och rörlighet. I Lars fall flyttades muskler och senor och i flera omgångar, först armbågarna och sedan händerna. Hela proceduren tar upp till två år och en förutsättning är att patienterna måste ha någon typ av nervförsörjning kvar. Nyligen har handkirurgerna vid Sahlgrenska också lyckats överföra hela nerver för att återskapa handfunktionen. Globalt är behoven enorma, men tillgången till behandling minimala.

Lars Körkkö är glad att han tog chansen.

- Vi har kunnat resa, det är jag glad för. Litet bökigt är det ju, men det går. Vi får resa lagom varma perioder, för efter olyckan fungerar inte min temperaturreglering, säger Lars som med sitt stora teknikintresse besökt Florida och Nasas spacecenter - nästa lika häftigt som de gamla ombyggda långloppsbilarna som Lars brukade tävla med.

ANNONS