Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Växlande väder. Vid 18-tiden öste haglet ner över Göteborg. Några minuter senare kom solen tillbaka. Bild: Anders Abrahamsson

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hagel och åska över Göteborg

  Söndagen har bjudit på allt från sol till åska och hagel i Göteborg. Vid 18-tiden fullständigt vräkte det ner hagelskurar samtidigt som åskan dundrade.
  – Det var en väldigt kraftig skur. Hade den pågått med samma kraft i en timme hade det fallit upp mot 50 millimeter, säger Christoffer Hallgren meteorolog på Foreca.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  För den som varit ute och rört på sig i Göteborg under söndagen har det inte varit helt lätt att välja kläder.

  Under dagen har vädret skiftat från sol och sköna temperaturer till åskskurar och vid 18-tiden kryddades det växlande vädret med rejäla hagelskurar.

  – Det har åskat från och till och åskan har följt med bakom ett stort regnområde som har rört sig in över västkusten från Danmark, säger Christoffer Hallgren.

  De kraftiga regn- och hagelskurarna svepte förbi på bara några minuter.

  – När molnen sträcker sig högt upp i atmosfären blandas iskristaller med vattendroppar. När nederbörden faller så här kraftigt hinner mixen inte att smälta på vägen ner och då blir det hagelskurar, säger Hallgren.

  Vädret stabiliseras under kvällen

  Han berättar att kraften i skurarna som föll över Göteborg vid 18-tiden motsvarar en nederbörd på 50 millimeter på en timme.

  – Men nu höll det ju inte i sig så länge, men det säger en del om hur mycket det kom på kort tid, säger meteorologen.

  Resten av söndagen ser nu ut att bli stabilare över Göteborgsområdet med ett uppsprickande molntäcke.

  För alla som planerar att se Sveriges VM-match mot Sydkorea utomhus på storbildsskärm i Göteborg under måndagen ser det ut att bli mestadels uppehåll och omkring 16 till 18 grader. Risken finns dock för regn – ett paraply och en regnjacka är kanske därför ändå inte dumt att ha med sig.

  Midsommar då?

  Där är prognoserna fortsatt ostadiga. Det Forecas meteorologer ändå tror sig kunna konstatera är att firandet inte kommer att ske i någon högsommarvärme – utan att vädret snarare kommer att bli relativt svalt med både inslag av sol och regn.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.