Hade hemliga dokument i flyttlåda

ANNONS
|

Det var i maj i år som en enhet inom Försvarsmakten i Göteborg noterade att officeren förvarat en stor mängd hemliga handlingar och utrustning tillsammans med privata brev i flyttkartonger. Dessa hade placerats i ett allmänt olåst utrymme – i strid mot gällande bestämmelser.

I september öppnades officerens säkerhetsskåp vid hans arbetsplats. I skåpet upptäcktes en stor mängda hemliga handlingar i total oordning. Efter att handlingarna sorterats konstaterades att det saknades en rad dokument som officeren tidigare tagit emot.

Mannen skyllde den uppkomna situationen på hög arbetsbelastning. Försvarsmaktens personalansvarsnämnd konstaterar dock att förtroendet är förbrukat och ger honom sparken.

Officeren har medgett de faktiska omständigheterna i fallet. Men både han och hans fackliga företrädare framhåller att ärendet är preskriberat eftersom officeren inte fått en underrättelse om det tilltänkta avskedet inom två månader från det att Försvarsmakten fått kännedom om händelsen.

ANNONS

Ansvarsnämnden finner att officeren i Göteborg grovt misskött sina arbetsuppgifter genom att inte följa gällande bestämmelser. Göteborgarens chef har vittnat om att officeren inte hade en för hög arbetsbelastning.

Personalansvarsnämnden anser nu att officeren underrättats om det kommande avskedet i god tid. Vidare finner nämnden att han genom sitt agerande "grovt åsidosatt sina åligganden i tjänsten".

Några förutsättningar för fortsatt förtroende för officeren föreligger inte, avgör nämnden.

Fakta:

Termen "avsked på grått papper" kommer från det militära, där man förr i världen skrev avskedsbetygen på grått papper för dem som misslyckats inom armén.

ANNONS