Höll tyst minut vid Marieholmsbygget

Tusentals byggarbetare runt om i Sverige höll i dag en tyst minut för att uppmärksamma säkerheten på svenska byggarbetsplatser. I Göteborg lades särskild vikt vid att informera de många utländska arbetare ansvariga för bygget av Marieholmsförbindelsen.

ANNONS
|

Manifestationen, ett så kallat "stand down", hölls i Göteborg vid Marieholmsbygget. Ett par hundra arbetare deltog när Trafikverkets generaldirektör talade om nollvisionen när det gäller arbetsplatsolyckor på svenska byggarbetsplatser.

Varje år dör i snitt ett 30-tal personer på sina arbetsplatser i Sverige – särskilt utsatta är byggnadsarbetare och män.

Polsk arbetare föll 30 meter

Under manifestationen berättade Karl Tholén på Trafikverket om en erfarenhet från 2003. En polsk armerare föll då 30 meter ner från en arbetsplattform och dog vid bygget av Svinesundsbron.

–Jag vill att vi nu håller en tyst minut för att hedra honom och andra kollegor som råkat ut för olyckor i vår bransch, fortsatte kollegan Stein Kleiven samtidigt som byggarbetarna lyfte på sina skyddshjälmar och lät tystnaden lägga sig över bygget.

ANNONS

Många utländska arbetare

En av huvudpoängerna med manifestationen var att nå ut med säkerhetsaspekten till de många utländska arbetare som jobbar med Marieholmsförbindelsen. Sammanlagt rör det sig om arbetare från 17 länder och även om informationen främst framfördes på svenska och engelska så fanns även skärmar på andra språk. En av desom inte kunde svenska var byggarbetaren Igor Jedrzejewski från Polen.

–Det är min andra arbetsdag i dag. Det är första gången jag jobbar i Sverige. Skulle jag jämföra med mitt hemland är det stor skillnad, det är mycket högre säkerhet här, sade Igor Jedrzejewski som tyckte att initiativet med den tysta minuten var bra.

Även Trafikverkets generaldirektör talade om vikten att informera de utländska arbetarna.

–Just nu är det många arbetare från Turkiet och Polen här i Göteborg. Det är viktigt att alla som arbetar här vet hur vi ser på säkerhet i Sverige. Vi kan ha regler och riktlinjer, men i slutändan handlar det om hur man förhåller sig till dem ute på arbetsplatsen, sade Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

ANNONS