Höll manifestation mot sexualbrott på fars dag

För att belysa sexualbrottens mörkertal placerades gravljus ut utanför tingsrätter runt om i landet under söndagen. Att det också var fars dag var ingen slump för ändamålet.
– Efter metoo har det funnits väldigt starka kvinnogrupper som engagerat sig i detta. Nu vill vi få med de goda papporna. För de finns och det är dags för dem att ta plats, säger initiativtagaren Sandra Mellqvist.

ANNONS
|

I elva städer runt om i Sverige hade samma uppmaning spridits – ta med ett gravljus och placera det utanför tingsrätten.

Förhoppningen med manifestationerna är att fler som utsatts för sexualbrott ska våga anmäla, att det stora mörkertalet av offer ska belysas, men också att förövarna ska bli prövade i rätten.

– Jag är en av alla dem som aldrig anmält min förövare. Många har blivit utsatta som små och har därför inte haft möjligheten. Många är inte heller medvetna om att det som de blir utsatta för är ett brott. Andra känner sig hotade för att det händer i en nära relation till någon de lever med, säger Sandra Mellqvist, göteborgare och initiativtagare till manifestationen.

ANNONS

"Vill göra detta för alla generationer"

Att hon just valde fars dag som dag för ändamålet var medvetet.

– Det finns bra pappor som inte förgriper sig på barn utan uppfostrar sina döttrar och hoppas på att de inte ska bli våldtagna. Efter metoo har det funnits väldigt starka kvinnogrupper som engagerat sig. Nu vill vi få med de goda papporna. För de finns och det är dags för dem att ta plats. Ska vi kunna förändra normer så måste alla med.

Vid Ullevigatan hade flera kvinnor samlats utanför tingsrätten i Göteborg. Några av dem som tände ett varsitt gravljus var Karin Edling och Margareta Berglund.

– Jag har gått hit med mitt barnbarn i dag och det känns stort. Vi vill göra detta för alla generationer. Alla har en historia. Jag upplever att man kan prata mer om sånt här idag, att det är mer upplyst och att männen backar oss mer i detta nu, säger Margareta Berglund.

Hon får medhåll av Karin Edling som berättar att hon själv blev utsatt för sexuella övergrepp som liten:

– Det fortsatte sedan in i vuxenlivet. Har man blivit utsatt som liten så tar det bort ens försvar. Det är som att förövaren kan lukta sig till att man är svag i att kunna säga stopp, säger hon.

ANNONS

På platsen fanns också en kartong där den som ville kunde lämna sin egen berättelse om varför hen tillhör mörkertalet av sexualbrottsoffer.

Fakta om sexualbrott

Sexualbrott är ett samlingsbegrepp för brotten våldtäkt, grov våldtäkt, våldtäkt mot barn, sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande, köp av sexuell tjänst, koppleri med flera.

Ett sexualbrott är när du utsatts för en sexuell handling mot din vilja. Är du under 15 år kan en sexuell handling bedömas på särskilt sätt.

Under 2017 anmäldes omkring 22 000 sexualbrott i Sverige, varav 7 370 rubricerades som våldtäkt.

Källa: Polisen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS