Höja kommunalskatten eller sälja ut bolagen?

ANNONS
|

84 öre i högre kommunalskatt. Två och ett halvt tusen per år för en årsinkomst på 300 000 kronor.

Det är kostnaden om trängselskattens bidrag till Västsvenska paketet istället skulle tas ut över kommunalskatten i Göteborg, enligt beräkningarfrån ett underlag frånTrafikverket i vintras.

Kalkylen är dock alltför förenklad, misstänker Göteborgs stads ekonomidirektör Eva Hessman:

–Vi har inte haft anledning att räkna på det. Men det är komplexa beräkningar att göra, med många faktorer att ta hänsyn till, säger hon och nämner prognoser över befolkningsutvecklingen, framtida löneutveckling och prisutveckling.

Trängselskatten står för 14 miljarder i regional medfinansiering av det västsvenska paketet. Om den försvinner är en höjning av landstingsskatten det alternativ som är mest likvärdigt.

ANNONS

Men om det blir svårt att övertyga skaraborgare, dalslänningar och sydhallänningar om att de skall bekosta infrastruktur i Göteborgsområdet, blir det på kommunal nivå pengarna måste tas fram.

Då är det också tänkbart att grannkommunerna anser att det blir göteborgarna som får lösa problemet på egen hand. Det är ju de som i så fall röstat bort trängselskatten.

Men det finns alternativ: Göteborgs stad har stora tillgångar i två stora kommunala bolagskoncerner.

De flesta bolag där är alldeles för små i detta sammanhang. För att få in miljardbelopp skulle Göteborg behöva sälja något med verklig substans och högt marknadsvärde, där köparna kan förväntas ställa sig på kö.

Då är det bara energi och fastigheter som räknas. Det är juvelerna i stadens balansräkning – familjesilvret, enligt det gamla talesättet.

Men här handlar det också om att värdera om kapitalet skulle göra större nytta – och ge högre avkastning till samhället – om det placerades i till exempel en västlänk. Det är heller ingen enkel kalkyl att göra.

Men det finns mycket pengar att hämta.

Både Stockholm och Malmö har sålt sina kommunala energibolag. Om kommunala Göteborg Energi avvecklades rakt av, sålde ut maskiner, byggnader, mark och alla andra fasta tillgångar för det bokförda värdet, och sedan betalade av alla skulder, skulle det bli sju miljarder över.

ANNONS

Men så skulle det förstås inte gå till. Om Göteborg sålde sin energikoncern till en privat aktör skulle prislappen vara mycket högre.

En köpare skulle betala för varumärke, marknadsandel, kunder, teknisk utveckling, framtida avkastningsmöjligheter och mycket annat i en koncern med en dominerande ställning på flera områden.

Då skulle göteborgarna å andra sidan vara ett energibolag fattigare, gå miste om en årsvinst på minst en halv miljard och framtida värdetillväxt, och förlora kontrollen över en annan del av samhällets infrastruktur.

De riktigt stora pengarna finns dock bundna i den kommunala fastighetskoncernen Framtiden, där Bostadsbolaget, Familjebostäder och Poseidon är störst.

Enligt årsredovisningen 2012 var koncernens fastigheter totalt värda 62,6 miljarder på marknaden. Det är bara 25 procent av värdet som är belånat. Kvar finns 47 miljarder att realisera eller belåna.

Den privata delen av fastighetsmarknaden skulle välkomna en utveckling där kommunen gör sig av med delar av sina fastighetsbolag. Det skulle vara positivt för stadens utveckling.

Den bedömningen gör Anne Rosengren, vd för finanskoncernen Catellas Göteborgsbolag. Hon medverkar som rådgivare i stora fastighetsaffärer.

–Jag är inte emot att det finns en del fastigheter i kommunal ägo. Men det skulle bli en expansion och mycket större rörlighet om det inte var så mycket. Det finns internationella aktörer som gärna skulle vilja gå in i Göteborg, och de vill göra det i stor skala. De vill börja med minst en halv miljard i varje fall för att kunna bygga upp en verksamhet.

ANNONS

Hela 35 miljarder av Framtidens totala fastighetsvärden ligger i A-läge – eftertraktade lägen i centrala Göteborg där det inte är svårt att hitta köpare.

Lånar man pengar måste räntorna betalas. Men säljer man missar Göteborgs stad värdeökningen. Under förra året beräknades den till 5,6 procent på fastigheterna.

Om Västsvenska paketet skall genomföras, och staten inte går med på att betala mer, finns andra lösningar:

Landstingsskatten kan höjas i Västra Götaland och Halland. Eventuellt i kombination med höjda kommunalskatter.

Göteborgarna betalar allt på egen hand. Det kostar 84 öre mer i kommunalskatt, enligt överslagsberäkningar på ett underlagfrån Trafikverket i vintras.

Kommunala bolag säljs ut. Göteborgs stad har fastigheter värda 62,6 miljarder och ett energibolag med minst 7 miljarder i tillgångar.

ANNONS