Högtryck på könsmottagningen

ANNONS
|

Könsmottagningen på Sahlgrenska håller öppet större delen av sommaren för att kunna möta trycket från oroade personer som vill testa sig för könssjukdomar.

– Det brukar vara extra mycket varje sommar just på drop-in. Många blir väldigt nojiga, de kanske går ut och har en blöt kväll och sedan på måndagen kommer de på att de vill testa sig, säger Ylva Bergström, sjuksköterska på könsmottagningen.

Men om man söker sig till könsmottagningen så kort tid efter att man misstänker smitta är det inte säkert att man får något svar vid besöket.

– Om man är rädd för att ha blivit smittad och vill ha svar direkt så kan det vara bra att veta att man kan testa sig hos oss först tio dagar efter att man har haft oskyddat sex. Innan dess går det inte att identifiera något smittoämne. Det gäller specifikt för klamydia och gonorré, säger Ylva Bergström.

ANNONS

Därför uppmanar de nu personer som inte har några symtom att boka tid i förväg hos en sjuksköterska på mottagningen eller att vända sig till en vårdcentral. Efter en läkarbedömning där kan man senare komma att bli kallad till könsmottagningen via remiss. På så sätt kan könsmottagningen snabbare hjälpa de som har symptom.

Däremot säger Ylva Bergström att ifall man har symtom så ska man söka på en gång.

– Då kan man söka redan innan tio dagar har gått, säger hon.

Hon menar också att det är bra att söka sig till vården, oavsett symptom, ifall man varit i en situation där det finns risk att man har blivit smittad.

– Även man inte har några symtom kan det ändå vara en god idé att testa sig efter att tio dagar har gått efter oskyddat sex.

FAKTA: Könssjukdomar

Könssjukdomar ökar i Sverige. Skälen är bland annat minskad kondomanvändning och att svenskar reser utomlands i större utsträckning än tidigare.

Herpes och kondylom orsakas av virus. Syfilis, gonorré och klamydia orsakas av bakterier.

Klamydia och gonorré ger inte alltid symtom och kallas för tysta infektioner.

Hiv, klamydia, gonorré, syfilis, hepatit b och hepatit c klassa som allmänfarliga, vilket innebär att man är skyldig att uppge sina sexpartners för att kunna spåra källan ifall man testas positivt för någon av dessa.

ANNONS

Källor: Könsmottagningen Sahlgrenska Universitetssjukhuset och RFSL.

ANNONS