Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Arkiv/Privat

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Högtryck på badplatsen – men toaletterna var låsta

När Carl Robinger besökte Askimsbadet blev han förvånad över att kommunen inte hade öppnat toaletterna vid badplatsen. Trots det fina vädret och hundratals badentusiaster fanns ingen plats att uträtta sina behov – i stället fick besökarna använda sig av naturen.
– Tänk om man är handikappad, då går det inte alls att gå in i buskarna, säger han.

Det var i måndags som Carl Robinger, 50, besökte Askimsbadet i Göteborg tillsammans med sin dotter och hennes kompis för att ta vara på det fina vädret och bada.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Efter sopkaoset - så ska badplatserna hållas rena

Och de var inte ensamma om idén. Vid badplatsen var det fullt av folk den dagen. Men trots alla besökare hade kommunen inte låst upp de toaletter som finns vid badplatsen.

– Det var väldigt många människor där, flera hundra faktiskt, men ändå hade de inte öppnat toaletterna eller serviceavdelningen vid Askimsbadet. Det är väldigt konstigt, säger Carl Robinger.

Officiella badsäsongen inte igång

Ingela Gustafsson, enhetschef på naturenheten på Park- och naturförvaltningen, säger under torsdagen att toaletterna nu ska vara öppna på badplatserna under dagtid.

– Det har varit extrema väderförhållanden med varmt väder. Badsäsongen är officiellt inte igångsatt ännu och därför har det inte och finns inte tillräckligt med personal ute på badplatserna. Men vi gör så gott vi kan. I helgen hade vi personal på badplatserna men det har inte räckt till, säger hon.

LÄS MER: Sopkaoset fortsätter - ansvarig politiker: "Bedrövligt"

Carl Robinger berättar att det var många som försökte komma in på toaletterna, men i stället tvingades att utföra sina behov i naturen runt om badplatsen under måndagen.

"En resursfråga"

Han tycker kommunen bör anpassa antalet toaletter till mängden människor vid platsen, precis som vid till exempel Ullevikonserter eller Göteborgsvarvet.

– Det är väldigt konstigt att Göteborgs kommun inte anpassar sig efter vädret utan har fasta datum i sin kalender på när det blir sommar, säger han.

På Göteborgs Stads hemsida kan man läsa att servicegarantin på badplatserna gäller under badsäsong - 10 juni till 10 augusti.

– Man ska anpassa sig efter behoven som finns, när det är sån anstormning till sådana platser då ska man se till att det finns service till medborgarna, säger Carl Robinger.

Ingela Gustafsson, enhetschef på naturenheten, menar att det är omöjligt:

– Det är både en ekonomisk fråga och resursfråga. De som är badvärdar på badstränderna är framförallt studenter, och de har inte avslutat sina studier än. Men nu ska i alla fall alla toaletter hållas öppna under dagtid, men problemet är att hinna med städningen, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.