Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/12

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hårda ord och tuffa smällar

  Det var fullt av hårda ord och tuffa smällar när Göteborgs wrestlingförbund bjöd på matiné på Pustervik. Men inget av det var äkta och den unga publiken tjöt av skratt.

  Matinéföreställningen på lördagseftermiddagen lockade ett hundratal barn- och vuxna och fyllde en fjärdel av de totalt 400 platserna medan kvällens vuxenföreställning var slutsåld.
  Fribrottning eller wrestling som det kallas är en scenkonst presenterad som en sport och har än så länge få utövare i Sverige.
  – Vi kanske är ett 90-tal i Sverige, säger Fabian Puregger vid Göteborgs wrestlingförbund.

  Vid gårdagens matinéföreställning fick Alexandra Frick, 26 år, från Göteborg spela rollen som "den dåliga flickan" Aya Frick. En typ av roll som hon är van att bli tilldelad då hon till vardags arbetar inom teatern som skådespelare. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Goda eller onda

  Inom wrestling finns karaktärer som antingen är goda eller onda – faces och heels. Alexandra Frick fick snabbt veta att hon är en typisk heels när hon började träna för ett och halvt år sedan.
  – Man brukar prata om natural born heels och det var det första tränarna sa till mig att jag var. Inom teatern får jag ofta rollen som den elaka styvmodern eller liknande, det är lite min jargong, säger hon.

  Ny deltagare var 90:e sekund

  I matinén medverkade hon i momentet rumble där en ny deltagare hoppar in i ringen var 90:e sekund. Den som kastas utanför ringen är ute ur leken och hon var först ut i går efter att ha kastats ut av en annan artist.
  – Jag är i grund och botten skådespelare men jag har ett obotligt superhjältekomplex så det här passar mig perfekt. Man gör ju saker för att de ska se så smaskiga ut som möjligt. En stor del bygger på improvisation och det tycker jag är skitspännande och svårt, säger Alexandra Frick.

  Hon anade inte heller först hur fysiskt krävande wrestling är. 
  – Jag trodde att jag skulle kunna gå in och rida på mina skådespelarerfarenheter men det räckte inte alls och det var supersuperkämpigt. Det är först sedan ett halvår tillbaka som jag är så pass stark att jag kan hänga med i ringen och känna mig konstnärligt fri.

  På lördagskvällen var det första gången hon uppträdde för Göteborgspubliken.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.