Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Kyla+Di
Kylan har de senaste dagarna bitit sig fast i Göteborg. Bild: Thore Leykauff

Håll ut – nu drar den värsta kylan bort

Kylan har de senaste dagarna bitit sig fast i Göteborg. Men håll ut – i nästa vecka kryper temperaturen återigen över nollstrecket. Våren däremot, den får vi vänta på ett litet tag till.

Göteborgsvädret har den senaste veckan präglats av kyla, lite sol, och åter kyla. Under natten till söndag kan det bli upp emot tio minusgrader i Göteborg.

– Det är ett högtryck som ligger över Skandinavien nu. Vi har haft en ostlig strömning över södra Sverige som dragit in kall luft från Ryssland, säger Ingrid Erron, meteorolog Foreca.

I ett större globalt perspektiv är en förklaring till den kyliga temperaturen det värmeöverskott som rått över Arktis. Kylan har då istället hamnat över oss. Det kyliga högtryck som kommit in från Ryssland har påverkat stora delar av Europa som upplevt kalla temperaturer den senaste tiden.

Men nu ser det alltså ut att vända något. Redan på söndagen kan göteborgarna räkna med mildare väder. Sol och någon enstaka plusgrad är prognosen, vilket lämpar sig för en söndagspromenad.

– Det kommer bli en fantastisk vår- och vinterdag imorgon, säger Ingrid Erron.

För tidigt att hänga in vinterjackan

I början av nästa vecka blir det återigen lite kallare. En kallfront sveper fram sent på måndag och natten till tisdag vilket kan ge ökad molnighet och kanske även lite snö.

Men efter det ser det faktiskt ut som att temperaturen kryper upp över nollstrecket för att också stanna där.

– Då blir det kanske tre, fyra plusgrader. Mot slutet av veckan blir det lite mer moln, då blir det inte lika kallt på nätterna.

När kommer våren då?

– Inte riktigt än. Framåt nästa helg ser jag lite högre temperaturen, men jag tycker inte vi ska lova något än, säger Ingrid Erron.

Bäst att låta vinterjackan hänga kvar framme då.

Mest läst