Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/17

Här träffas 490 släktingar

Det finns släktkalas och det finns släktkalas. När Fhagersläkten samlades på Donsö var bordet dukat för 370 vuxna och 120 barn. …– Nästa gång får det bli nya Ullevi, säger Ingemar Fhager.

Det är inte helt lätt för Emma Jansson, Matilda, André och Noa Fhager att förklara hur de är släkt. 
– Det är inte så nära, säger Matilda Fhager. 
Noa Fhager blickar ut över människorna som sitter bänkade vid långborden. Han gissar att han känner ungefär 50 av de nästan 500 personerna som är på plats.
– Och jag vet kanske vilka hälften av alla är, säger han. 

Firar jubileum


Fhagersläkten har samlats på Donsö för att fira jubileum. I år är det 150 år sedan Donsöbon Olof Andreasson gjorde lumpen, och fick namnet Fhager. Han och hans fru Anna-Kajsa fick sju barn, och blev den första familjen i en släkt som i dag tros bestå av ungefär 650 personer. 
Äldst på plats är Olofs barnbarn Karl-Gösta Fhager, som hunnit fylla 97 år. 
– Det är roligt att det är så stor uppslutning. En blir nästan chockad, säger han. 
Barnbarnsbarnet Elsa Backman är tre månader och hör till kalasets allra yngsta deltagare.

475 portioner

Femton personer har jobbat med planeringen av släktträffen i över ett år. Agneta Jönsson har haft ansvar för maten.
– Vi har beställt 475 portioner, och allergikost, berättar hon.
Agneta Jönsson är glad att se att så många släktingar har kommit. Hon tycker att det är viktigt att komma ihåg sin historia. Agneta Jönsson funderar en stund på vad som förenar släkten Fhager.
– Det är kanske att vi är bra på att organisera saker, säger hon och ler när hon tittar ut över långborden där de nästan 500 släktingarna sitter och äter. 

Gemenskap som förs vidare


Musiken och skärgårdslivet är också viktiga i släktgemenskapen. Många i Fhagersläkten bor kvar på Donsö. Vissa bor på andra öar i skärgården och andra har rest till kalaset från Örebro, Värnamo och England. Ingemar Fhager tror att det skapades en gemenskap i den första Fhagerfamiljen som förts vidare.
– Syskonen har en svår historia, med fattigdom och föräldrar som dog tidigt. Det skapade en sorts nära kitt, som jag tror finns kvar, säger han. 

Mest läst