Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här surfar Pontus – mitt i Kvarnbyforsen

Surfentusiasten Pontus Bergström fick en idé om det borde gå att surfa i Kvarnbyforsen i Mölndal – så han testade. Enligt honom gick det bra och nu hoppas han attkommunen ska bygga en konstgjord surfvåg i forsen.

Pontus Bergström har åkt förbi Kvarnbyforsen, som löper från Stensjön ner till Mölndalsån, flera gånger och det har väckt en idé hos honom. Han har surfat sedan han var i 20-årsåldern i hav bland annat utanför Australien, Varberg och Åsa, men varför inte testa att surfa i en fors?, tänkte han. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag har varit sugen på att testa. Det är den enda forsen i Göteborg som har tillräckligt med kraft. Det är bra tryck i vattnet, säger Pontus Bergström 

Han och hans kompis band fast ett rep i en stock som Pontus Bergström kunde hålla i medan han stod på surfbrädan. På så sätt kunde han surfa på vågorna i forsen. 

– Det gick jättebra och var jätteroligt. Det var många som stannade och tyckte det så kul ut. Jag tror inte vi är ensamma i kvarnbyforsen länge till, säger Pontus Bergström. 

Kan vara första gången i Göteborgsområdet

Enligt honom är det inte första gången som någon surfar i en fors, det finns flera surfare runt om i världen som gör detta. Men Pontus Bergström tror att det är första gången som någon testar att göra det i Göteborgsområdet. Nu hoppas han att kommunen ska fixa så att det ska gå att surfa i forsen  – utan rep. 

– Man kan modifiera forsen till en stående surfvåg. Genom att bygga en uppförsbacke i forsen så att det går att surfa nedför, säger Pontus Bergström.

Planeras att byggas i Stockholm

I Stockholm kommer surfare snart kunna rida på vågor mitt i staden. I samband med Nya Slussen planeras det nämligen att byggas en konstgjord surfvåg. Efter att den dåvarande projektledaren för Nya Slussen, Andreas Burghauser, uttalade sig om att en surfvåg "vore jättekul" har idén testas på den skalenliga modell på Nya Slussen. Resultaten har visat att en konstgjord surfvåg i Stockholm är tekniskt möjlig, och Pontus Bergström tror att det skulle vara det i Göteborg också.  

–  Vågsurfing växer i Sverige men vi är inte bortskämda med bra surfspots så man får använda fantasin. Jag tror Kvarnbyforsen kan bli en kul spot för forssurfing och ett stenkast bort finns en miniramp där man kan värma upp med några svängar i böjen, säger Pontus Bergström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.