Här surfar Pontus – mitt i Kvarnbyforsen

Surfentusiasten Pontus Bergström fick en idé om det borde gå att surfa i Kvarnbyforsen i Mölndal – så han testade. Enligt honom gick det bra och nu hoppas han attkommunen ska bygga en konstgjord surfvåg i forsen.

ANNONS
|

Pontus Bergström har åktförbi Kvarnbyforsen, som löper från Stensjön ner till Mölndalsån, flera gångeroch det har väckten idé hos honom. Han har surfat sedan han var i 20-årsåldern i hav bland annat utanför Australien, Varberg och Åsa, men varför inte testa att surfa i en fors?, tänkte han.

– Jag har varit sugen på att testa. Det är den enda forsen i Göteborg som har tillräckligt med kraft. Det är bra tryck i vattnet, säger Pontus Bergström

Han och hans kompis band fast ett rep i en stock som Pontus Bergström kunde hålla i medan han stod på surfbrädan. På så sätt kunde han surfa på vågorna i forsen.

ANNONS

– Det gick jättebra ochvar jätteroligt. Det var många som stannade och tyckte det så kul ut. Jag tror inte vi är ensamma i kvarnbyforsen länge till, sägerPontus Bergström.

Kan vara första gången i Göteborgsområdet

Enligt honom är det inte första gången som någon surfar i en fors, det finns flera surfare runt om i världen som gör detta. Men Pontus Bergström tror att det är första gången som någon testar att göra det i Göteborgsområdet. Nuhoppas hanatt kommunen ska fixa så att det ska gåatt surfa i forsen – utan rep.

– Man kan modifiera forsen till en stående surfvåg. Genom att bygga en uppförsbacke i forsen så att det går att surfa nedför, säger Pontus Bergström.

Planeras att byggas i Stockholm

I Stockholm kommersurfare snart kunna rida på vågor mitt i staden.I samband med Nya Slussen planeras det nämligen att byggas en konstgjord surfvåg. Efter att den dåvarande projektledaren för Nya Slussen, Andreas Burghauser, uttalade sig om att en surfvåg "vore jättekul" har idén testas på den skalenliga modell på Nya Slussen. Resultaten har visat att en konstgjord surfvåg i Stockholm är teknisktmöjlig,och Pontus Bergström troratt det skullevara deti Göteborg också.

– Vågsurfing växer i Sverige men vi är inte bortskämda med bra surfspots så man får använda fantasin. Jag tror Kvarnbyforsen kan bli en kul spot för forssurfing och ett stenkast bort finns en miniramp där man kan värma upp med några svängar i böjen, säger Pontus Bergström.

ANNONS
ANNONS