Här slår tjuvarna till vid miljonkuppen

Här fångas gärningsmännen på bild under miljonstöten mot entreprenadfirman Cramo i Kungälv. Polisen misstänker att kuppen kan ha koppling till attacken mot polisen då flera bilar sattes i brand vid myndighetens lokaler på Hisingen några timmar senare. Två personer har under onsdagen anhållits misstänkta för grov mordbrand.

ANNONS
|

Genom att såga upp kättingen till en stålgrind tog gärningsmännen sig in på entreprenadfirmans Cramos mark utanför Kungälv.

Lokalerna är inhägnade med ståltrådsstaket och är utrustade med både övervakningskameror och larm.

Inne på området krossade gärningsmännen en ruta till Cramos lager där de stal maskiner och verktyg för miljonbelopp.

När GP besöker firman under onsdagsförmiddagen fladdrar polisens blåvita avspärrningsband runt lokalerna.

Två väktare står samtidigt och vaktar avspärrningarna i väntan på att polisens tekniker ska komma till platsen för att genomföra en teknisk brottsplatsundersökning.

– Jag väcktes av min kollega vid 03.50 i natt. När vi kom upp till företaget var det fullt med poliser och väktare här, säger Karl-Fredrik Jonsson, som arbetar som säljare på Cramo.

ANNONS

Jonsson berättar att en väktare vid platsen berättat för honom att två av vaktbolagets bilar fick sina däck sönderskurna kort innan inbrottet som inträffade strax innan 02.00.

– Väktaren berättade också att det hade skett något skeninbrott en bit härifrån kort innan man slog till hos oss. Man hade bara krossat någon ruta utan att stjäla något, säger Karl-Fredrik Jonsson.

Verktyg för miljoner

Han berättar att Cramo i nuläget inte vet värdet på verktygen som blev stulna under kuppen då maninte har fått tillgång till sina lokaler.

– Men när vi tittar in på lagret utifrån ser vi ju att hyllorna gapar tomma. Det handlar nog om värden för cirka en till två miljoner, berättar Karl-Fredrik Jonsson.

Efter stöten mot företaget iakttogs en lätt lastbil och en svart personbil vid platsen.

Polisens misstanke är att gärningsmännens flyktväg gick söderut längs E6 mot Göteborg.

Den svarta bilen anträffades under natten på Exportgatan där den kolliderade med en annan bil. Vid platsen såg vittnen hur tre män flydde från bilen till fots.

Kan ha koppling till polisbranden

En stund senare anträffade polisen även lastbilen som sågs till vid inbrottet i Kungälv. Enligt polisen var den lastad med stöldgods som stämmer in på beskrivningen av det somstals vid inbrottet mot Cramo.

ANNONS

De båda fordonen beslagtogs under natten av polisen.

Några timmar senare, vid sex-tiden på onsdagsmorgonen, larmades räddningstjänsten om en misstänkt anlagdbrand vid ett lagerområde vid Tagenevägen på Hisingen.

Enligt uppgifter till GP används lokalerna av polisen som en lagringsplats för till exempel stöldgods och beslagtagna fordon. Vid platsen brann det under morgonen itre bilar och några motorcyklar. Branden spred sig även till en byggnad på området som fick kraftiga skador.

Under onsdagsmorgonen greps två personer misstänkta för att ha anlagt branden. Personernaanhölls senare misstänkta för grov mordbrand.

Enligt uppgifter till GP greps männen i höjd med Bauhaus i Backa.

Männen är tidigare dömda för bland annat stölder och häleri.

Fångades på bild

I februari i år dömdes en av dem till dagsböter för grov stöld och häleri. Han dömdes bland annat för att ha sålt vidare gods från ett inbrott där mattor för tre miljoner kronor försvann. Elva av mattorna hittades i en lägenhet som mannen har anknytning till och en av dem ska han ha sålt för 25 000 kronor.

Mannen försökte även sälja en saxofon värd 50 000 kronor. Saxofonen stals vid ett inbrott i en musikaffär i Göteborg. Dessutom ska han ha utsatt ett företag för grov stöld när han stal snus från dem.

ANNONS

Åklagaren beskrev i åtalet hans gärningar som att de har "präglats av organisation, systematik och skicklighet".

Vid inbrottet mot Cramo i Kungälv fångades två personer på bild av företagets övervakningskameror.

Thomas Fuxborg uppger att polisen inte utesluter att inbrottet kan ha koppling tillbranden några timmar senare på Tagenevägen.

Fuxborg vill dock varken bekräfta eller dementera att lokalerna som brann används av polisen.

– Om nu polisen har lokaler ute i stadsdelarna där det kan finnas beslagtagna fordon och andra saker så ska allmänheten inte känna till det. Framför allt inte folk som har brottsliga syften, säger Thomas Fuxborg.

Bilderna från Cramos övervakningskamerakan nu komma att jämföras med personerna som misstänks för branden på Tagenevägen. Ingen person är i nuläget misstänkt för inbrottet i Kungälv.

– Vi utesluter inte att inbrottet i Kungälv kan ha koppling till branden. Om det är så att det finns övervakningsbilder från det inbrottet så kan vi rent hypotetisk komma att jämföra bilderna med personerna som är misstänkta för branden för att se om det går att hitta något samband, men vi vet inte om det finns det,säger Thomas Fuxborg.

Senare under onsdagen grep polisen en tredje misstänkt man med koppling till nattens händelser.

ANNONS

Thomas Fuxborgs kollega Christer Fuxborg bekräftaratt polisens arbetshypotes är att inbrottet mot Cramo har koppling till branden på Tagenevägen.

– Det är en hypotes vi har, men vi vet inte om det är så. Vad den tredje personen är misstänkt för vet jag inte, men han är inte misstänkt för själva branden, säger Christer Fuxborg.

ANNONS