Här sker flest inbrott i Göteborg

ANNONS
|

Kurvan för egnahems- och lägenhetsinbrott pekar uppåt:

Från 1421 (2014) via 1622 (2015) till fjolårets slutnotering på 1802.

- Först och främst har vi en växande internationell multikriminalitet. Det kan handla om stölder av båtmotorer och bildelar, men det syns också i statistiken över inbrott i fastigheter, förklarar kommissarie Niklas Svensson.

Han tillägger:

- Det här är personer som agerar över stora geografiska ytor. När vi börjar nysta upp deras verksamhet, befinner dom sig i regel någon helt annanstans. Trots att de ibland lämnar avtryck, saknas dom ofta i våra register. Den där gamle gråtjuven med randig tröja och liten mask framför ögonen, honom möter vi inte längre.

ANNONS

Tre stora kategorier

Bortsett från proffsen är det, något förenklat, ytterligare två kategorier förövare som dominerar:

  1. Mindre ungdomsgäng ute efter kontanter och spänning.
  2. Missbrukare som ganska oplanerat klappar in ett fönster och stjäl de föremål som råkar stå närmast innanför.

GP presenterar här intill inbrottssiffrorna för Göteborg och sex av kranskommunerna.

I topp (eller snarare i botten) ligger två primärområden, från vilka det även under de senaste fem åren kommit in ett rikligt antal anmälningar.

Varför sticker Björkekärr och Grimmered ut i dessa sammanhang?

- Omständigheter som styr är mängden egnahem, om villorna eller radhusen är obebodda dagtid, huruvida det är någotsånär insynsskyddat och i vilken mån brottslingarna tror sig kunna hitta värdesaker, svarar Niklas Svensson.

Nära trafikled - och Östra

Ulf Merlander, lokalpolischef i Nordost, kompletterar bilden:

- Närheten till en större trafikled har betydelse. Det ser vi både när det gäller Björkekärr och Sävedalen. Det ger en möjlighet att ta sig ut ur ett bostadsområde och sedan försvinna i hög hastighet. Dessutom bor det ju hyggligt kapitalstarka människor där, hos vilka tjuvarna förväntar sig att finna guld, smycken, datorer och alkohol.

En annan faktor att ta med i beräkningen är Östra sjukhuset.

- Många tunga narkomaner besöker området, eftersom de eller deras kompisar är patienter vid beroendekliniken. Det är en grupp som inte sällan gör inbrott för skrapa ihop pengar till heroin, konstaterar Ulf Merlander.

ANNONS

Vapnet heter grannsamverkan

Det entydigt mest framgångsrika vapnet i kampen mot bostadsinbrotten är, enligt polisen, grannsamverkan.

Just där som de boende hjälper varandra att hålla uppsikt i en mer organiserad form har denna typ av brott, enligt Brå, reducerats med en fjärdedel.

- Bästa sättet är att konfrontera okända personer på din egen gata. Gå fram och hälsa, titta dom i ögonen, fråga om de vill ha hjälp med något, tipsar Niklas Svensson.

Den som blivit – och känner sig – tydligt identifierad brukar inte begå brott i samma kvarter.

Minskning i södra Göteborg

I polisområde Syd, där Niklas Svensson jobbar som kommunpolis, har trenden brutits genom grannsamverkan, olika informationsprojekt och annat brottsförebyggande arbete.

- Vi i de södra delarna av stan hade tidigare ungefär 60 procent av Storgöteborgs alla bostadsinbrott. Idag är vi nere i 40 procent. Å andra sidan är detta en brottslighet som inte försvinner, den bara flyttar runt. Nu har den istället stegrats på andra ställen, säger Niklas Svensson.

Ett annat hjälpmedel som fungerar bra är dna-märkningen. Den förhindrar inte själva handlingen, dock ökar den radikalt chanserna att få tillbaka stulet gods.

Polisen kritiseras emellanåt för att det inte räcker med ett inbrott för att en patrull ska komma ut och ta upp en anmälan. Är det så?

ANNONS

- I enstaka fall stämmer det tyvärr. Fast i min värld är detta en brottslighet som vi måste åka ut på. Alltid, utan undantag, avslutar Niklas Svensson.

Fakta: Månader, dagar och tider

Enligt polisens statistik är det störst risk för att drabbas av bostadsinbrott under februari, november och december (210-220 anmälningar 2016). April och maj (100-110) är minst drabbade.

Bland veckodagarna sticker lördag (22 procent) ut som farligast och söndag (9 procent) som ofarligast.

De tidpunkter mellan vilka inbrotten oftast äger rum är klockan 14-18 på eftermiddagarna.

Fakta: Enkla tips för att undvika inbrott

  1. Informera dina grannar om och när du inte är hemma.
  2. Be någon tömma din brevlåda och ta hand om din post.
  3. Ha ljus på inomhus, antingen via tidsinställd timer eller genom att någon granne tänder lampor vid olika tidpunkter.
  4. Skapa ljud inne, gärna genom att ha radion påslagen.
  5. Skriv absolut inte på sociala medier – typ Facebook, Twitter eller Instagram – att du är bortrest.
  6. Be en granne att parkera sin bil på din uppfart lite då och då.
  7. Se om någon bekant kan skotta snö eller sopa löv i anslutning till fastigheten.
  8. Förvara framför allt stegar, men även trädgårdsredskap och verktyg, inomhus så en tjuv inte kan använda dem för att göra inbrott.

Källa: Polismyndigheten.

ANNONS