Här ska 35 personer i utanförskap få praktik

35 personer som står långt ifrån arbetsmarknaden ska erbjudas praktik – i Frölunda Torg. Köpcentrumet är först ut i Sverige med att satsa på pilotprojektet CentrumAkademin. – Vi ser det här som en möjlighet dels att hjälpa de som bor i vårt område att komma in i arbetslivet, men också för våra butiker att hitta framtida arbetskraft, säger David Schongin, Frölunda Torgs centrumchef.

ANNONS
|

Frölunda Torg är fylld med butiker – och därmed fylldmed potentiella arbetstillfällen. Nu står 35 praktikplatser i köpcentrumetredo för att fyllas med personal, och det är personer som står långt ifrån arbetsmarknaden som äraktuella för att söka.

– Det vi gör är att erbjuda validerade praktikplatser till arbetssökande personer. Praktikplatserna ger en arbetssökande en möjlighet att få bevis på att man har utfört olika arbetsuppgifter och har kompetens på att utföra dem, sägerDavid Schongin.

Två personer har redan startat sin praktik och fyra personer har sin första dag påpraktikplatsen nästa vecka. Praktikperioderna är mellan en och tre månader.

Möjlighet för butikerna att hitta arbetskraft

–Vi ser det här som en möjlighetdels att hjälpa de som bor i vårt område och som är långt ifrån arbetsmarknaden att kommain i arbetslivet, men också för våra butiker att hitta framtida arbetskraft.Ambitionen är att de ska erbjudas jobb efter praktiken, sägerDavid Schongin.

ANNONS

Projektet heter CentrumAkademin och är ett samarbete mellan bland annat Kompetenscenter Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och Frölunda Torg, som drivs av Skandia Fastigheter.

– Det är en suverän idé. FrölundaTorghar många butiker vilket innebär mycket jobb. Det ökarmöjligheterna för arbetssökandeatt få arbetserfarenheter, säger Martina Löfås, vid Kompetenscenter Centrum/Väst.

Hoppas att fler ska tainitiativ

Kompetenscentrum Väst har flera olika verksamheter för att få in personer på arbetsmarknaden. Menenligt Martina Löfås välkomnar de att fler företag själva tar liknandeinitiativ.

–Viser det som en stor tillgång. Det ärbra att man tar socialt ansvar och ger folk möjligheter att få arbetserfarenhet, säger hon.

Skandia Fastigheter driver, förutomFrölunda Torg, ett flertal köpcentrum i Sverige. David Schongin hoppas att andra köpcentrum inomSkandia Fastigheter ska få möjlighet att följa samma exempel.

– Det är vår förhoppning. Det här ett pilotprojekt och vi och våra samarbetspartnersgemensamma förhoppning är att pilotprojektet fungerar så bra som vi har hoppats,sägerDavid Schongin.

ANNONS