Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/7

Här rasar vägen samman under regnkaoset

Under fredagen drabbades Göteborg av översvämningar på flera håll. I ett bostadsområde på Hisingen rasade en nybyggd cykelbana samman under vattenmassorna. – Det är livsfarligt, säger Kenny Röndum, boende i området.

Texten börjar under filmklippet.

På Gamla Lillhagsvägen i Hisingsbacka rasade en cykelbana samman i fredagens översvämningar, och stora mängder grus spolades upp. En närliggande väg är täckt med en meter uppspolat grus som hindrade boende från att komma ut med sina bilar.

– Skyfallet har dragit med sig en helt nylagd cykelbana med lyktstoplar och allt, marken har sjunkit ned och blivit ett helt dike, det forsar så mycket vatten här, sade Fredrik Schmidt som bor på gatan intill, under fredagskvällen.

Vid sidan om cykelbanan, som blev färdig i sommar, går en grusränna som är tänkt att leda regnvatten längsmed vägen. Under fredagen var det långt ifrån tillräckligt. Regnvattnet löste upp både rännan och det grus som asfalten vilade på.

– Det är därför gångvägen har rasat, säger Kenny Röndum, som bor på Gamla Lillhagsvägen.

LÄS ÄVEN: Därför sken regnbågen så starkt under regnovädret

Vägen rasar samman

När grusrännan löstes upp leddes vattenmassorna mot Kenny Röndums hus, och han tvingades bege sig ut med stövlar och spade för att försöka leda om vattnet.

– När jag gjorde det så smällde det till rejält bakom ryggen på mig. Det var en lyktstolpe som plumsat ner i vattnet, säger han.

Någon timme senare tändes lampan i vattnet och Kenny Röndum insåg att det kan innebära livsfara. Han ringde 112.

– Då kom en elektriker och vi går gemensamt ut och stänger av elen.

LÄS ÄVEN: Köpcentrum utrymdes i Göteborgsområdet

Tilltäppt rör boven i dramat

Under den nya cykelbanan går ett rör som ska leda om allt regnvatten från området. Likt många gånger förr täpptes det igen och grusrännan bredvid vägen fick leda vatten i stället, berättar Kenny Röndum.

– Eftersom att inloppet till den nya kulverten har galler täpps den igen direkt med löv. Så rinner vattnet vid sidan om vägen och upp på vägen i stället, säger Kenny Röndum.

Under fredagskvällen kom en lastbil och tog bort en del av gruset på vägen så att Kenny Röndum kunde komma ut med bilen.

Bristfällig anordning

Tidigare i sommar rapporterade SVT Nyheter Väst om dagvattenbrunnen vid Gamla lillhagsvägen. Anordningen har flera gånger varit orsak till översvämningar som trycker mot Kenny Röndums husfasad.

– Jag känner maktlöshet, uppgivenhet. Det blir tragikomiskt, säger Kenny Röndum.

Han har varit i kontakt med kommunen ett flertal gånger om problemet, och vill att man ska kontrollera så att regnmassorna inte skadat huset. Men kommunen beklagar bara händelsen och hänvisar till försäkringsbolaget, berättar han.

– Men på försäkringsbolaget frågade de vad det är för skador, men det vet jag ju inte. Det här är inget regnvatten, det är en fors. Jag har ingen aning om det är vatten under min källare. Jag kan ju få fuktskador om tio år, säger han.

Läs mer om Regnovädret
Mest läst